Türkiye'nin önde gelen arama-kurtarma kuruluşlarından biri olan AKUT, olası afetlere anında müdahale ve yardım amacıyla Çanakkale'ye yeni bir üs kazandırdı.

Kepez Beldesi'nde açılan AKUT Operasyon Merkezi, Marmara Depreminin 24. yılında hizmete girdi. AKUT, afet anlarında başarılı çalışmalarıyla tanınan ve ülkemizin önde gelen kurumlarından biri haline geldi. Çanakkale'ye adeta üs kuran AKUT, olası afet durumlarında hem Çanakkale'de hem de ülke genelinde etkin bir şekilde faaliyet gösterecek olan 30 AKUT Operasyon Merkezi'nden birini Kepez Beldesi'nde açtı. Bu merkez, Marmara Depreminin gerçekleştiği 17 Ağustos tarihinin 24. yılında hizmet vermeye başladı.

Kepez Operasyon Merkezi: Hazır ve Donanımlı
Kepez Operasyon Merkezi, toplam 125 gönüllüyle çalışan AKUT Çanakkale ekibinin bir parçası olarak hizmet verecek. Çanakkale Valiliği AFAD Çanakkale İl Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde çalışacak olan merkez, afet öncesi ve sonrasında topluma destek sağlamayı amaçlıyor. Yaklaşık 2 yıl süren çalışmalar sonucunda Kepez Operasyon Merkezi, Çanakkale Valiliği ve Kepez Belediyesi'nin desteğiyle hayata geçti. 90 metrekare kapalı alan ve yaklaşık 500 metrekare açık alanı bulunan merkez, afetlere karşı hazırlıklı olmayı amaçlıyor. Marmara Depreminin gerçekleştiği 17 Ağustos tarihinin 24. yıldönümünde gerçekleştirilen açılış törenine, Belediye Başkanları, ilgili kurum temsilcileri, AKUT gönüllüleri ve çok sayıda davetli katıldı. Bu anlamlı günde açılan Kepez Operasyon Merkezi, olası afetlere karşı hazır ve aktif bir şekilde hizmet verecek.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Arama Kurtarma Derneği Ekip Lideri Burç Naşit Ongan, AKUT Çanakkale ekibi çalışmalarına değinerek “ Kuruluşunu 2010 yılında gerçekleştirdiğimiz AKUT Arama Kurtarma Demeği Çanakkale ekibi, bugüne kadar 50’nin üzerinde operasyon gerçekleştirmiş, 10 vatandaşımızın sağlıklı yaşam koşullarına ulaştırılmasında görev almıştır. Bugün 130 kadar aktif gönüllüsü olan, deprem, sel, yangın ve doğa da kayıp vakalarında arama kurtarma faaliyetlerini yürütebilen kapasiteye sahip ekibimiz, öncelikle Çanakkale, sonrasında memleketimizin ihtiyaç duyulan her köşesinde görev yapmaya hazırdır. Yerleşkemiz 40 metrekare lojistik depo, toplamda 21 metrekare ofis ve yaşam alanı, 32 metrekare toplantı ve eğitim salonu olmak üzere yaklaşık 80 metrekare kapalı alan, 500 metrekare açık alanla toplamda 600 metrekare alanı kapsamaktadır. Yerleşkemiz Valiliğimiz, Kepez Belediye Başkanımızın ve AFAD İl Müdürlüğümüzün büyük katkıları ve destekleri ile bugüne ulaşmıştır. Bu yapıyı oluşturmamızda çok kıymetli katkıları olan değerli kurum ve kuruluşlarla beraber bütün destekçilerimize AKUT Çanakkale Ekibi adına teşekkürlerimi sunuyorum. Tüm bu değerli katkıların yanı sıra AKUT Arama Kurtarma Demeği Yönetim Kuruluna ve AKUT Çanakkale Ekibinin gönüllülerine de emekleri, döktükleri alın terleri için teşekkür ederim” dedi.

Marmara Depreminde Öncü Rol: AKUT'un Genişlemesi
Afetler için toplumsal hareketliliğin öneminden söz eden AKUT Arama Kurtarma Derneği Ekip Lideri Burç Naşit Ongan “Uluslararası tanınırlığı olan ve Birleşmiş Milletler nezdinde orta sınıf arama kurtarma ekibi olarak, uluslararası afetlerde ülkemizi gururla temsil eden AKUT Arama Kurtarma Demeği gönüllüleri olarak, bu değerli katkılarla daha bir şevkle, azimle ve kararlılıkla zor durumda kalan her canlıya elimizi uzatmaya devam edeceğiz. Bundan 24 yıl önce geçtiğimiz sabah saatlerinde gerçekleşen Marmara Depremi, bizlere büyük bir acı yaşatırken, afetlere dayanıklı bir toplum yaratmanın önemini de gözler önüne serdi. 150 kadar gönüllümüzle, 200’ün üzerinde hayat kurtarma imkanı bulduğumuz bu felaket, bizleri milletimizin gözünde bilinir ve güvenilir yaptı. Tekrarının yaşanmaması dileğiyle çalışmalarımızı sürdürürken yakın zamanda 6 şubat depremini yaşadık. Artık daha bilinçli, daha dirençli bir toplum olabilmek için hepimizin omuz omuza vermesi ve daha çok çalışması gerektiğini acı tecrübelerle öğrendik. Elde ettiğimiz tecrübe ve bilincin bizleri geleceğe hazırlaması ve vatanımızın bu acılan tekrar yaşamaması için bütün gayretimizle çalışacağımıza inanıyorum. Kıymetli desteklerinizle daha fazla bilinç yaratacağız ve daha fazla hayata dokunacağız. Bu amaçlarla açtığımız yerleşkemizin Çanakkale’mize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

‘’Deprem kuşağında bulunuyoruz’’
Belediye Başkanı Birol Arslan ise, “Doğal afet başladıktan sonra, insanlar tarafından, maalesef ki engellenemiyor. İklimlerin değişmesi, Ekolojik dengenin bozulması, Kentlerdeki nüfusun yoğunluğu, doğal afet ve felaketlerin artmasının önemli nedenleridir. Ülkemiz doğal afetler açısından değerlendirildiğinde, Risk açısından, Dünyada 191 ülke arasında, 45. Sırada yer alıyor. Her ne kadar ortalarda görünsekde, Deprem kuşağında bulunuyoruz. Ülkemiz topraklarının %92 sinin deprem riski taşıdığı, %95’nin de bu bölgeler üzerinde yaşadığı bilinmektedir. Ayrıca İklim krizi ile birlikte; Kuraklık, Yangın ve Sel gibi doğal afetlerde yaşıyoruz. Tüm bu kısacık bilgiler de bize, ülkemizde doğal afetlere karşı, çalışmaların, Sürekli ve Etkili olarak yapılmasının çok önemli olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Haber: Şahver Banu Çağlak





Editör: Ersan Küçükkuru