Her yerde farklı bir iklime sahip ülkemizde bitki örtüsü ve endemik bitkilerin dağılımı farklılık gösterirken , her bölgede yetiştirilen hayvanlarında besin zinciri farklı oluyor. Çanakkale’de Kazdağlarının eşsiz havası ve bitki örtüsü ile beslenen keçilerde edilen sütlerden oluşturulan Ezine peynirini yiyen hayran kalıyor. Yapılan başvurular üzerine Türkiye'de 10 Nisan 2007'de coğrafi işaret olarak tescil edilen Ezine peyniri ,AB tescili için de uzun yıllardır uğraş veriliyordu. Yüzde 15’i inek sütü, diğer kısımları ise koyun ve keçi sütlerinden elde edilen Ezine Peyniri, geçtiğimiz yıl Türkiye'nin 18'inci ürünü, AB'den tescilli ilk Türk peyniri ünvanına sahip oldu.
AB Tescili ile mart ayında üretimine başlanan Ezine Peyniri, artık dünya standartlarında üretime kavuşurken, üreticiler de üretim tesislerini yeni başarıya göre dizayn etmeye başladı. Ezine Gıda İhtisas OSB de yapılacak ve Ezine Peyniri üretecek olan süt ürünleri sanayi işletmesine Tarım ve Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından hibe desteği almaya hak kazandı. 50 Milyon TL tutarındaki yatırıma %50 hibe ve KDV muafiyetti desteği sağlayacak olan TKDK ile firma sahibi arasında AB standartlarında üretimini yapacak yatırım için imzalar atıldı.