Tepkilerin odağında olan sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM komisyonunda kabul edilmesinin ardından Çanakkaleli hayvanseverler de harekete geçti. “Çanakkale Kanlı yasaya Hayır diyor” sloganı ile 3 gün boyunca oturma eylemi gerçekleştirecek olan Çanakkale Mor Pati Derneği, Eceabat Sokak Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (ECE HAYDER), Lapseki ve Çardak Hayvanları Koruma Derneği yönetimleri, dernek üyeleri ve Çanakkaleli hayvanseverler yasa teklifinin TBMM’de kabul edilmemesi ve yasanın geri çekilmesi için ilk gün Golf çay bahçesinde toplandılar ve halk bahçesine doğru slogan atarak yürümeye başladılar. Hayvanseverler kordonu yürüyerek geçtiler ve Halk Bahçesi’nde kendileri için ayrılan alana geçerek 3 gün sürecek olan oturma eylemini başlattılar.

 “Birlikte hareket etmek zorundayız”

Gece boyunca eylemlerini devam ettiren hayvanseverlerin, seferberlik ilan ettiklerini belirterek yaptıkları açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Çanakkale’de Anılara Yolculuk konseri Çanakkale’de Anılara Yolculuk konseri

 “Maalesef hepinizin bildiği üzere Tarım komisyonundan bizim katliam yasası olarak nitelendirdiğimiz bu yasa geçti. Pazartesi günü genel kurula gelecek genel kurulda da onaylanırsa maalesef kabul edilecek. Birlikte hareket etmek zorundayız. Bugün başlattığımız eylem 3 gün devam edecek. Bugün golf aile çay bahçesinden başlattığımız eylem bundan sonra halk bahçesinde oturma eylemi olarak devam edecek. Cumartesi gecesi tamamen halk bahçesinde konaklayacağız ve sabaha kadar oturma eylemini sürdüreceğiz.”

Alınan kararları insanlığımızdan utanarak izliyoruz”

Hayvan hakları savunucusu Betül Şükür, yasa teklifine yönelik tepkisini ortaya koyduğu konuşmasında “Hiçbir din, hiç bir ilim böyle kanlı bir kararı kabul edemez. Dünyayı kendisine ait zannedenler bazı hayatların daha değersiz olduğu düşüncesi ile hareket ediyorlar.  Bu düşünce içerisinde olanlar dünyadaki bütün kötülüklerin kaynağıdır. Doğa kendi düzenine karşı gelip yuva yıkanları hiç bir zaman affetmeyecek. Bugün Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu ve içerisine köpeği Fox birlikte girip çıktığı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde vekil tayin ettiklerimizin, oturup bize ait olmayan bu yeryüzünde, sokak hayvanları ile ilgili konuşmaları ve alınan kararları insanlığımızdan utanarak izliyoruz. Bizler, evlerimize ve sokaklarımızda canlar su veren onları karnını doyuran onlar açken tok yatmayan, onların dertleriyle dertlenen ve yalnızca birlikte yaşamanın yollarını arayan hayvanseverlere, Merhametsiz ve zalim diyenlere sokak hayvanlarını öldürmek için komisyon kuranlara Mustafa Kemal'in, köpeği Alp le birlikte Dünyaya Meydan okuduğu Çanakkale'den tüm ülkeye sesleniyorum. Ne kadar kelimelerle ört bas edilmeye kalkılırsa Kalkılsın, İçi boş gerekçeler gösterilirse gösterilsin bu yasanın hayata geçmesi için seferberlik ilan edeceğiz ve canlarımızı vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

TBMM komisyonunda kabul edilmesi nedeni ile çok üzgünüz”

Sokak hayvanlarının toplanmaması için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyleyen Lapseki ve Çardak Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Yasemin Yıldız “ Bugün kanun teklifi, TBMM komisyonunda kabul edilmesi nedeni ile çok üzgünüz. Merhamet herkese bahşedilen bir şey değil. Bu sokak canlarının bize vermiş olduğu merhamet, vicdandır.  Sokaktaki canlarımızın toplanmaması için kanımızın son damlasına kadar mücadelemizi vereceğiz. Sokak hayvanlarımız ile her yerde, her zaman hep birlikte olacağız.” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların sonrasında söz konusu yasa teklifi ile ilgili video ve slayt gösterimi yapıldı. “Çanakkale Kanlı yasaya Hayır diyor” eyleminin 1. gününde gece yarısına kadar devam eden oturma eylemi, hayvanseverler tarafından cumartesi ve son gün sabaha kadar gerçekleştirilecek.

                                                                                                                                  

Muhabir: Senem Erdem İnal