Tarım arazilerinin kullanımını artırmayı hedefleyen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında, "Yerli ve Milli Çeşitlerin Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın" sloganıyla yürütülen “Yerli ve Milli Çeşitlerle Yağlık Ayçiçeği Tarımının Geliştirilmesi Projesi” tanıtımı ve "Yerli ve Milli Çeşitler Demonstrasyonu Tarla Günü" etkinliği Biga ilçemizin Osmaniye Köyü'nde gerçekleştirildi. Etkinlikte, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli ve milli ayçiçeği çeşitleri çiftçilerle tanıştırıldı. Etkinlikte toplamda 6 çeşit yağlık ayçiçeği tanıtıldı: 5 yerli ve milli çeşit ile bölgede yaygın olarak üretilen 1 çeşit.

AK Parti Çanakkale'de Makas dönemi sona erdi AK Parti Çanakkale'de Makas dönemi sona erdi

Proje Destekleri ve Uygulama Alanları

Proje, %75 devlet destekli olarak yürütülmekte olup, toplamda 1.041 torba tohum temin edilerek yaklaşık 28.000 dekar alanda 567 üreticiyle uygulama aşamasına geçildi. Biga ilçesinde ise 169 üreticiye 316 paket tohum teslim edilerek, 8.125 dekar alanda üretim devam etmektedir.

Projenin Hedefleri ve Önemi

“Yerli ve Milli Çeşitlerle Yağlık Ayçiçeği Tarımının Geliştirilmesi Projesi”, yerli ve milli çeşitlerin çiftçilere ulaşmasını sağlamayı ve yerel üretimi artırmayı amaçlıyor. Proje, tarımsal üretkenliği destekleyerek, çiftçilerin yerli tohumları kullanmalarını teşvik ediyor ve yerel tarım ekonomisini güçlendirmeyi hedefliyor.

Bu kapsamda düzenlenen etkinlik, yerli ve milli çeşitlerin çiftçilerle buluşturulması ve proje hakkında bilgilendirme yapılması açısından büyük önem taşıyor. Projenin, yerli ayçiçeği üretimini destekleyerek, tarımsal üretkenliği artırması bekleniyor.

Muhabir: Veysel Akın Salkın