Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında, "Yerli ve Milli Çeşitlerle Yağlık Ayçiçeği Tarımının Geliştirilmesi Projesi" çerçevesinde önemli bir etkinlik gerçekleştirdi. Bu proje doğrultusunda düzenlenen "Yerli ve Milli Çeşitler Demonstrasyonu Tarla Günü" etkinliği, Çanakkale'nin Kumkale Köyü'nde düzenlendi ve katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Etkinlikte, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilerek özel sektöre devredilen 5 adet yerli ve milli yağlık ayçiçeği çeşidi ile bölgede yaygın olarak üretimi yapılan 1 çeşit olmak üzere toplamda 6 çeşit ayçiçeği tanıtıldı. Demonstrasyon alanında yapılan hasat çalışmaları sırasında, her bir çeşit hakkında detaylı bilgilendirmeler yapıldı. Etkinlik sonunda elde edilen verim ve yağ oranları, üreticiler, firmalar ve enstitülerle paylaşılarak ayçiçeği çeşitlerinin performansları değerlendirildi.

Çanakkale'ye 4 gün yağmur var Çanakkale'ye 4 gün yağmur var

Bölgesel Tarımda Büyük Destek

Bu proje ile birlikte %75 devlet destekli olarak, Çanakkale’nin Merkez, Eceabat, Gelibolu, Lapseki, Ezine, Çan ve Biga ilçelerinde toplam 25.000 dekar alana ekim yapılması hedefleniyor. Proje kapsamında 567 üreticiye 1.041 paket yerli ve milli yağlık ayçiçeği tohumu teslim edildi. 2023 yılı itibarıyla bölgede yaklaşık 6.000 ton ürün elde edildiği belirtildi. Sadece Merkez İlçede, 2.323 dekarlık alana ekim yapılmak üzere, 41 üreticiye 87 paket yerli ve milli yağlık ayçiçeği tohumu teslim edildi. Bu dağıtımlarla yerli üreticilerin ayçiçeği üretiminde daha verimli ve sürdürülebilir tarım yapmaları amaçlanıyor.

Yerli ve Milli Tarıma Katkı

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği bu projeler, yerli ve milli tarımın güçlenmesine katkı sağlarken, üreticilerin yüksek verimli ve kaliteli ayçiçeği çeşitlerine erişimini kolaylaştırıyor. Bakanlık Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle devam eden çalışmalar, bölgedeki tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini artırmayı hedefliyor.

Muhabir: Murat Yüksel