Üreticilere yönelik eğitimlerle, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir tarım yöntemleri konusunda bilinçlendirme çalışmaları sürdürülüyor. İyi Tarım Uygulamaları (İTU), tarımsal üretimde çevre, insan ve hayvan sağlığını koruyarak, doğal kaynakların sürdürülebilirliğini ve ürün güvenliğini sağlıyor. Tarımsal üretimde kimyasal madde kullanımının artması, gıda güvenliği endişelerini de beraberinde getirdi. Bu durum, Tarım ve Orman Bakanlığı'nı harekete geçirdi ve İTU'nun yaygınlaştırılması için üreticilere eğitimler verilmeye başlandı.

Gıda Güvenliğine Katkı
İTU, üreticilere daha sağlıklı ve güvenilir gıda üretimini öğretmeyi ve tüketicilere güvenli gıda sunmayı hedef haline getirdi. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, bu kapsamda Ezine ilçesinde gerçekleştirdikleri eğitimlerle üreticilere İTU prensiplerini aktarıyor. Eğitimler, iş güvenliği, ilk yardım ve bitki koruma ürünleri uygulama belgesi konularında da bilgilendirme yapılarak kapsamlı bir eğitim programı sunuyor. Bu eğitimlerle birlikte, Çanakkale'de tarımsal üretimin kalitesini artırmak ve çevre dostu tarım uygulamalarını yaygınlaştırılıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün çalışmaları, hem üreticilere hem de tüketicilere büyük fayda sağlıyor. Üreticiler, daha bilinçli ve sürdürülebilir tarım yöntemleri kullanarak hem çevreyi koruyor hem de ürün kalitesini artırıyor.

2024 Yılında 13.301 Dekar Alanda Üretim
2024 yılı içerisinde, Çanakkale'de 175 üretici, 10 farklı türde ürün ile toplam 13.301 dekar alanda bitkisel üretim gerçekleştiriyor. Bu üretim faaliyetleri, İTU kapsamında yapılarak çevreye duyarlı ve sürdürülebilir tarım yöntemleri ile gerçekleştiriliyor.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün çalışmaları, bölgedeki tarımsal üretimin kalitesini artırmayı ve çevre dostu tarım uygulamalarını yaygınlaştırmayı hedefliyor. İTU'nun yaygınlaşması ile birlikte, üreticilerin bilinçli tarım yapmaları ve tüketicilere daha sağlıklı gıdalar sunmaları sağlanacak. 

Muhabir: Coşkun Balcı