Çanakkale’nin ormanları için el ele Çanakkale’nin ormanları için el ele

Çiftçinin zor bir yıl geçirdiğini her platformda dile getiren Çanakkale Zıraat Odası Başkanı Ufuk Ünver bu sezonda kuraklığın verimi düşürdüğünün yine altını çizerek “Uygulanan fiyat politikasından, yaşanan kuraklıktan dolayı çiftçinin bu yıl zorlu bir yıl geçirdiğini her platformda dile getiriyorum. Ben şunu yetkililerden rica ediyorum. Hava şartları nedeni ile son yıllarda artan kuraklık, üreticilerinin ürettikleri ürünlerine uygulanan düşük fiyat politikası nedeni ile bu yıl çiftçinin elinde tutulması gereken yıl olması lazım. Onun için Çiftçinin Tarım Kredi Kooperatiflerine ve bankalara olan borçları mutlaka ve mutlaka bu yıl ertelenmeli veya sıfır faiz uygulanmalı. Çiftçinin borçları ertelenmeli ki çiftçi bu yıl üretmek için tekrar ürün dikebilsin. Aksi takdirde bu yıl çiftçi maalesef ürününü dikecek parayı bulamaz ve ürün dikemezler tarlalar boş kalır. Unutulmamalıdır ki çiftçi tarlasını dikmezse üretemez ve ilerleyen yıllarda ülke gıdalar sıkıntısı çeker. Onun için benim tüm yetkililerden bu yıl çiftçimizin olan borçlarının mutlaka ertelenmesi gerekmektedir.” dedi.

Zeytin Çok Ama Fiyat Düşük
Ünver, bu yıl zeytinin bol olduğunu ancak zeytin ve zeytin yağı fiyatlarının düşük olduğunun altını çizerek şunları söyledi. “Şimdi artık sezon yavaş yavaş bitti. Artık önümüzde ilerleyen gelecek yılın ekimi başlayacak. Zeytin kuraktan dolayı müthiş şekilde bir rekolte var. Müthiş şekilde bir zeytin verimliliği var. Fakat zeytinlerin büyüklüğü çok küçük kalmış durumda. Çünkü kurak olduğundan dolayı maalesef şu an zeytinler çok ufak ve çiftçi yani bu konuda üreticiyi ürettiğini nasıl zeytin dalından toplayıp yağını çıkartabilir miyim diye düşünüyor. Çünkü geçen 500 TL olan normal bir iş yevmiyesi bugün 1.000 TL. işçi ücreti sadece % 100 artmış. Ama zeytin üreticisi yağını satmaya kalktığı zaman geçen yıl 350 - 400 TL olan yağ fiyatları için 200 TL dinlendiriliyor.  Bugün iki yüz TL telaffuz edildiği zaman çiftçi bu zeytinini maalesef şu an toplayamaz ve zeytin dalında kalır. Onun için yani çiftçimiz zeytin yağı konusunda dünya ile rekabet şansını arttırması için mutlaka çiftçinin elinden tutulması ve doğru şekilde desteklenmesi lazım.”

Çiftçilerin Desteklemesinde Doğru Adım Atılmaya Başlandı 
Çanakkale Zıraat Odası Başkanı Ufuk Ünver devletin nihayet üreten çiftçisine doğru desteklemeyi bu yıl vereceğini de ifade ederek “Bu yıl Tarım Bakanlığımız çok doğru bir karar aldı. Yıllardan beri konuşulan planlı tarıma geçildi. Ve hakikaten Sayın Tarım bakanımız bu konuda ciddi bir karar alarak planlı tanıma geçilmesini sağladı.  Planlı tarım uygulamasının çok hızlı ve eksiksiz şekilde uygulanması lazım. Ama birde çiftçimizin doğru şekilde desteklemesi lazım. Geçtiğimiz yıllara baktığımız zaman doğru şekilde destekleme uygulamaya başlandı. Bugün Türkiye genelinde ve Çanakkale’ de zıraat odaları olarak planlı tarım ve doğru destekleme olsun diye çok çaba sarf ettik. geçen yıllarda verilen desteği bu yıl verilecek olan destek ile kıyasladığımız zaman, bugün 2024 – 2025  yılında bir dönüm buğday veya hububat dikimine verecek desteği şu an aşağı yukarı 245 – 250 TL. Bu da çiftçinin veya üreticilerin her zaman istediği mozat tüketim yarısı kadar ürün desteği bu yıl Bakanlık tarafından karşılanacak. Bu nedenle ben Tarım bakanlığımıza ve tarım il müdürlüğümüze emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Çünkü uygulanacak bu destekler için alınan karar çok doğru bir kararlar. Ancak çiftçilerimizin bin bir emek ve gayret ile  ürettiği ürünün fiyatlandırılması konusunda da aynı şekilde, doğru şekilde desteklemeni istiyoruz. Bir de bu desteklerin zamanında verilirse daha verimli ve daha iş göreceğini düşünüyorum” dedi.
 

Muhabir: Ogün İnal