Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi tarafından düzenlenen  Müzikçe Söyleşilerin  konuğu Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman oldu. Toraman müzik zevkleri ve görev yaptığı bölgelerdeki müzik zenginlikleri ile ilgili bilgilerini paylaştı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi tarafından her ay gerçekleştirilen ve kentin aktörlerini öğrenciler ve vatandaşlarla buluşturan ‘Müzikçe söyleşiler’ programları devam ediyor. Her ay gerçekleştirilen ve geçtiğimiz ay ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu’nun katıldığı söyleşilerin bu ayki konuğu Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman oldu. Nedime Hanım Konağında gerçekleştirilen programa ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, müzik bölümü öğrenci ve akademisyenleri ile davetliler katıldı. ÇOMÜ yüksek lisans öğrencisi Belen Çakan Moderatörlüğünde gerçekleştirilen program müzik dinletisi ile başladı. Ardından Vali Toraman, müzik ile ilgili sorulan sorular tüm içtenlikle yanıt verdi.  

Çanakkale Valisi Ömer Toraman “Ailemde müzikle uğraşan biri yoktu. Müzikle ilgili ilk bilinçli tercihler, öğrenme çabalarım üniversite dönemime denk geliyor. Ama buna bir parantez açmam lazım. Aslında yaşadığımız coğrafyada ister istemez müzikle muhatap oluyoruz. Çevremizde çeşitli müzik vakitleriyle çakışıyordu. Düğünler oluyor, ağıtlar oluyor, mevlitler, mahalli konserler vesaire… Bizim şansımız belki şuydu; ben Erzurumluyum. Elimde Erzurum radyosu vardı. Bu radyo insanların hayatında o zaman çok etkiliydi. Çocukluk yıllarım 70’li yıllardan söz ediyorum. Bu yıllarda Erzurum radyosunda programlar oluyordu. Erzurum’da TRT’nin Türk Halk Müziği korosu vardı. Onlar programlar yaparlardı. TRT’nin siyah beyaz yayın yaptığı dönemde televizyonda da programlar yaparlardı. Kendiliğinden doğal olarak biz Erzurum mahalli müziğiyle, Erzurum türküleriyle büyüdük. Bu tabi bilinçli tercih değil, içinde doğmuşsunuz; çok da memnunum hep de söylerim” dedi. 
Müzik üniversite öğrenciliğimle başladı

Vali Doç. Dr. Toraman, müzik ile üniversite yıllarında daha çok buluştuğunu belirterek   “Ben Anadolu’da çok çeşitli yerlerde görev yaptım. Kendi memleketimde başta olmak üzere şunu gördüm; bazı yerler var türkü yatağı ve türkü membağı. İnanılmaz bir üretkenlik var. Her yerde var ama en ücra köyde de bu olabilir ama bazı yerlerde bir yoğunlaşma var. Erzurum da bunlardan bir tanesiydi. Bunun gibi Anadolu’da belli yerler var. Mesela Elazığ öyledir, hakeza Kütahya, bunlar çoğaltılabilir… Bu aslında bir birikim herhalde, üzerine koya koya geliyor ve toplum onu yaşatıyor. Hem dinleyerek, hem yeniden üreterek ve yorumlayarak üretmeye devam ediyor. Sonradan üniversite hayatımla beraber farkı müzik tarzlarıyla muhatap olduk. Onları anlamaya başladık, beynimiz şekillenmeye başladı, biraz da bilgimiz arttı. Müzik esas olarak üniversite öğrenciliğimle başladı diyebilirim.”

 Barış Manço’yu Çok Seviyordum 

207 kiloluk dev orkinos yakaladı (TIKLA İZLE) 207 kiloluk dev orkinos yakaladı (TIKLA İZLE)

Arabeskli yıllarda da değindiği konuşmasında en çok sevdiği sanatçının Barış Manço olduğunu belirten Vali Doç. Dr.  Ömer Toraman “70’li yıllarda o dönem çok ağır bir arabesk baskısı vardı. Arabesk patlaması vardı. Ben çok dinleyicisi olmadım. Olumsuz bir anlam yüklemek istemem ki çok sonradan bazı arabesk müzik yapan sanatçıların hazır eserlerinin yeni yorumlarını dinlemekle büyük keyif aldım. Ama genel olarak çok muhatap olamadım, beni cezbetmedi. Bizim zamanımızda tek kanal TRT vardı. TRT’nin de standart bir yayın politikası vardı. Hem radyolarında hem televizyonda halk müziği ve sanat müziği vardı, onun dışında da istisnai programlar vardı. Ama beni üniversite öncesi en çok etkileyen sanatçı Barış Manço’ydu. Barış Manço’yu çok severek, dinleyerek o dönemi geçirdim, hala daha çok severim. İlk bilerek, keyifle hemen hemen bütün eserlerini dinlediğim sanatçı Barış Manço oldu” dedi. 

Arkadaşımın Sayesinde Batının Klasik Eserlerini Çok Sevdim  
Vali Doç. Dr. Ömer Toraman “Üniversiteyi ben Ankara’da okudum. Ankara kültür sanat açısından çok önemli bir yer. O manada da beli bir başkent. Ben orda batı müziğiyle tanıştım. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın konserlerine elimden geldiğince gitmeye çalıştım. Klasik batı müziğiyle o vesileyle tanıştım. Operaya da gittim, bir kere de merak edip operaya gittim. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın programına gittiğimizde o gün programda ne varsa ona muhatap oluyorsunuz. Klasik batı müziği hakkında daha önceden birikimi olmayan birisi olarak çok ağır parçalarla da muhatap oluyorsunuz. Dinlerken zorlandığınız repertuarlar oluyor. Benim şöyle bir şansım vardı, fakülteden bir arkadaşım hakikatten çok iyi bir klasik batı müziği dinleyicisiydi, inanılmaz da bir bilgisi vardı. O bana ‘Ömer ben sana bir liste yapayım’ dedi. Dinleme sırası listesi. Önce şunu dinle, sonra bunu dinle dedi. O bana çok yol gösterdi, çok faydasını gördüm. Bir sıralama yaptığınızda yavaş yavaş içine girebiliyorsunuz, anlayabiliyorsunuz, zevk alarak ilerliyorsunuz. Anlaması çok zor bir eserle karşılaşmak yerine sizi yavaş yavaş hazırlıyor. Onun önerdiği ilk klasik batı müziği eserlerini dinleyerek batı müziğine de biraz daha aşina olmaya başladım.”

Her Bir Şehir Ayrı Bir Müzik Ruhu Taşıyor

Vali Toraman, görev yaptığı bölgelerin müziğine ilişkin de açıklamalarda bulunarak, her bir şehrin ayrı bir müzik ruhu olduğunu belirterek “Cari sanat icra edenlerden ziyade ben daha çok görev yaptığım yerlerde şunu gördüm. Biraz da benim ilgim halk müziği, sanat müziği, klasik Türk müziği ve türkülere kaydı. Az önce Anadolu’da türkü membahı şehirler var dedim ya, buralarda bir de buna kaynaklık eden çok önemli isimler var. Bunları çoğu hayatta değil, vefat etmişler ama o kadar kuvvetli bir kültür taşıyıcılığı yapmışlar ki o kadar önemli bir rol oynamışlar ki… Hisarlı Ahmet’ten bahsettik mesela.. Hisarlı Ahmet Kütahya bölgesi için oluşan repertuarda köşe taşıdır, çok önemli birisi. Hem kendinden önceki ustalardan duyduklarını aktararak hem de kendi türküleriyle onu canlı tutmuş. Urfa’da, Erzurum’da, Harput’ta örnekleri var… Bunları gördüm ve bunlar beni çok etkiledi. Dolayısıyla bu kaynak kişiler veya bunu türküleri özetle otantik, orijinal şekilde uygulayarak icra eden, bu kültürü taşıyan insanlar beni çok etkiledi.” 
 

Muhabir: Cuma Deren