Milli Savunma Bakanlığı Çanakkale'de işçi alacak Milli Savunma Bakanlığı Çanakkale'de işçi alacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, ÇASİAD ve Teknopark Çanakkale işbirliği ile yapılacak olan Zirve 17 toplantısı öncesinde gerçekleştirilen tanıtım etkinliğine Vali Ömer Toraman, Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Kepez Belediye Başkanı Birol  Arslan,  ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.

“Arıtılmış suyu kullanarak 60 bin metreküp su tasarrufu sağlayacağız”

Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek toplantıda yaptığı konuşmada, tüm canlılar için büyük önem arz eden temiz ve içilebilir suyu gelecek nesillere bırakabilme konusunda sorumlulukları olduğunu ifade ederek, “10-11 Nisan’da gerçekleştirilecek olan Çanakkale Su Zirvesi kapsamında tüm akademik ve saha çalışmalarımızı değerli bilim insanlarımızla paylaşacağız. Bölgemiz açısından oldukça önem arz eden bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkürler. Su son yıllarda çok önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Kuraklık nedeni ile barajlarımızda geçtiğimiz yıllarda önemli azalmalar oldu. Kuraklık nedeni ile alternatif su kaynakları bulmak çok önem taşıyor. Bizde Çanakkale Belediyesi olarak alternatif su kaynakları bulmak için projeler üretiyoruz. Alternatif su kaynakları kadar su tasarrufunun da çok önemli olduğunu farkındayız.  Mesela arıtılmış atık suyu kullanarak 60 bin metreküp su tasarrufu sağlamayı planlıyoruz. Bu projenin kent merkezi içinde ihale sürecini başlattık. 2024te görece geldiğimiz günden 2025 yılı sonuna kadar toplam 32.5 kilometre hattımızı tamamlamış olacağız ve bu çalışma her sena davam edecek. Suyumuzu korumak için kayıp kaçak meseleleri ile de çok ciddi şekilde ilgileniyoruz. Kayıp kaçak oranını %25’lerden %20’e indirdik. Su ile ilgili tüm çalışmalarımızı Çanakkale valiliğimizle üniversitemizle bilim adamlarımız ile STK’larımız ile birlikte kararlılık ile sürdüreceğiz. Çünkü su, temiz su içilebilir su tüm canlılar için çok önemli. Yaşamın kaynağı sudur ve bizler gelecek nesillere temiz ve içilebilir su kaynaklarını bırakmak konusunda sorumluluğumuz var” dedi.

“Kullandığımız suyu iyi yönetmeliyiz”

Vali Doç. Dr. Ömer Toraman ise dünya nüfusunun 8.2 milyar olduğunu ve en büyük sorunun ise su olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi; Su kaynakları dünyanın kendi sistemi içinde sabit. Nüfus 4 katı artarken, 4 katı oranında su azalıyor. Evsel su tüketiminde çok su tüketiliyor. Sanayi ve tarımdaki su kullanımı her geçen gün artıyor. Tarımsal alanda sılama teknikleri ve yöntemleri değişime uğruyor. İklim değişikliği çok konuşuluyor. Küresel iklim açısından dünyanın kapalı bir sistemi var. Ve bunun içinde belirli döngüler var. Son buzul çağı 15 bin yıl önce yaşandı. Bu gezegenimizin en soğuk devre oluyor. Gezegenimiz artık ısınıyor. Şu an en pik sıcaklık dönemini yaşıyoruz. Bundan sonra soğumaya dönecek ve 15-20 bin yıl sonra gezegenimizi buzul çağı bekliyor. İnsanın bunda etkisi var. 8.2 milyar insanız. Su tüketimimiz, sera gazları iklim değişikliğine etkisi var. Son dönemde 1-2 derecelik bir sıcaklık artışı ile karşı karşıyayız. Uzun vade de bizden sonra Akdeniz havzasında kuraklık getirecektir. Akdeniz havzası kuraklıktan erken etkilendi, yağışın rejimi değişti. Daha önce günlere yayılarak yağan yağmurlar artık kısa döneme sıkışmış yağışlar oluyor. Bu da selleri beraberinde getiriyor. Kullandığımız suyu iyi yönetmeliyiz. Bu yüzden kentin tek içme suyu kaynağı Atikhisar Barajı bizim için çok önemli. Artık temiz sudan ziyade kirlenen suyun yönetimi de ciddi olarak konuşulmalı. Kirli suyu yeniden dönüştürüp kullanmalıyız. Bu gezegeni bütün canlılar ile paylaşıyoruz. Suyu bütün canlılar ile paylaşıyoruz. Zirvenin sonuç raporu hepimiz için rehber olacaktır.”

Muhabir: Ogün İnal