Müdürlük, tüm biçerdöverlerde yangın söndürme tüpü bulundurulmasını istedi. Ayrıca, muhtarlar ve biçerdöver sahipleri için bilgilendirme toplantıları düzenlenirken, denetimlerin hasat dönemi boyunca devam edeceği belirtildi. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Çanakkale’de hasat dönemi başladı. Hava sıcaklıklarının artmasıyla yangın riski de ciddi şekilde yükseldi. Çanakkale Valiliği ve Orman Bölge Müdürlüğü, bu risklere karşı sık sık uyarılarda bulunurken, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de tarım alanlarında yangınları önlemek amacıyla bir dizi önlem aldı. Müdürlük, biçerdöverlerde en az iki adet yangın söndürme tüpü bulundurulmasını istedi. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, hasat mevsiminin başlamasıyla birlikte biçerdöverlerin yoğun olarak kullanılmaya başlandığını ve bu durumun yangın riskini artırdığını belirtti. Türkarslan, "Yangın, önlenebilir bir felakettir. Bu riski en aza indirmek için her biçerdöverde yangın tüpü bulundurulması hayati önem taşımaktadır. Biçerdöverlerde iki adet yangın söndürücü cihazı kolayca ulaşılabilir ve görülebilir bir yerde bulundurulmalıdır. Biçerdöverlerimizde yangın tüpü bulundurarak, hem kendi can ve mal güvenliğimizi hem de çevremizdekilerin güvenliğini koruyabiliriz” dedi.
Bilgilendirme ve Denetim Çalışmaları
Türkarslan, biçerdöver yangınlarının önlenmesi için muhtarlar ve biçerdöver sahipleri ile bilgilendirme toplantıları düzenlendiğini ve bu denetimlerin hasat dönemi boyunca devam edeceğini vurguladı. Toplantılarda, yangın önlemleri konusunda detaylı bilgiler verilirken, biçerdöver operatörlerine de yangın tüplerinin kullanımı hakkında eğitimler verildi. Müdürlük, hasat yapılacak bölgenin bir gün önceden il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne, Orman İşletme Müdürlüğü'ne ve jandarmaya bildirilmesi gerektiğini belirtti. Hasat yapılan alanlarda su dolu tanker veya pulvarizatör bulundurulmasının ve muhtemel bir yangın durumunda anında müdahaleye hazır olunmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.
Biçerdöverlerin egzoz çıkışlarının temiz ve bakımlı olmasının yangın riskini azaltacağını, mümkün olduğunca hasat işlemlerinin gündüz saatlerinde yapılması gerektiğini ve hasat sırasında sigara içilmemesi ve açık alev kullanılmaması gerektiği vurgulandı.