Yaklaşık 50 yıl önce Karadeniz bölgesinden Lapseki'nin Çavuşköy köyüne dikimi yapılmak üzere getirilen fidanların hasadına başlandı. Fidanları özenle yetiştiren üreticiler, kalite ve rekolteden de oldukça memnun kaldı. İşçiler, sabahın ilk ışıklarında sabah serininde tarlaya gelerek hasada başlıyor ve günün ilerleyen saatlerinde sıcaklığın artmasına rağmen çalışmaya devam ediyor. Karadeniz bölgesinden Çavuşköy'e getirilen fındıklar, tadı ve lezzeti ile Karadeniz fındığını aratmıyor.

"Üründe rekolte gayet iyi"

Fındık hasadına katılan vatandaşlar, civar köylerin de oradan görüp ektiğini belirterek "Çanakkale'de fındık çok güzel oluyor. Toplaması biraz zor. Sabah erken serinde güzel oluyor ama sıcakta zor oluyor. Üründe rekolte gayet iyi. Dedelerimiz ekmişler, bizde hasadını yapıyoruz. Civar köylerde bizlerden görüp ektiler. Karadeniz'den geldi fidanlar. Karadeniz'den fidanlar geldi, bizde şimdi hasat ediyoruz, topluyoruz" dedi.

"Geçimin büyük bir bölümünü fındıktan karşılıyorlar"

Çanakkale Kantinciler Derneği Başkanından fiyat açıklaması Çanakkale Kantinciler Derneği Başkanından fiyat açıklaması

Köydeki fındık üretiminin ilk olarak nasıl başladığını anlatan fındık yetiştiricisi Ekrem Taşkın, “Bundan 40-45 yıl kadar önce yurt dışında yaşayan akrabalarının komşuları ile birlikte konuşurken kendilerinin Türkiye’de yaşadığı köyleri anlatırken Karadeniz’e benzediği dile getirince sizin bölgenizde de fındık yetişir fikrini verince izinlerinde birlikte Karadeniz bölgesinden fındık fidanı söküp Çavuşköy arazisine dikiyorlar. O günden sonra az veya çok köyümüzde herkesin fındığı ve geçimin büyük bir bölümünü fındıktan karşılıyorlar. Köyümüzden yıllık 14 ila 20 ton fındık yetişiyor. Köy arazileri bölgesinde şuan inşaatı devam eden gölet çalışması var. Bu da bitince köyümüzde fındık üretimi daha da artacak. Geçmişte köy halkı geçimini orman kesimiyle yapıyordu artık fındık yetiştirerek sağlıyor” şeklinde konuştu.

"Az veya çok herkesin fındık bahçesi var"

Köye yapılmakta olan göletin bitmesiyle susuzluktan ekilemeyen arazilere de fındık ekimi olacağını ifade eden Köy muhtarı Mustafa Durgut, "50 hanelik Çavuşköy’de az veya çok herkesin fındık bahçesi var. Köyümüze yapılmakta olan göletin bitmesiyle fındık dikimi daha da çoğalacak. Verim bu yıl oldukça iyi gözüküyor. Göletin faaliyete geçmesiyle susuzluktan ekilemeyen arazilere de fındık ekimi olacak” diye konuştu.

"Üreticilerimiz bu konuda emek sarf ediyorlar"

Lapseki'de genel olarak meyveciliğin hakim kıldığı bir iklimde fındık üretmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, "Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. Üreticilerimiz bu konuda emek sarf ediyorlar. 50 yıl önce bu bölgeye taşınmış olan fındık fidanı şuan hasada erişti. Ekonomiye katkı sağlayacak. Bölge olarak baktığımız zaman biz Lapseki'de genel olarak meyveciliğin hakim kıldığı bir iklimde fındık üretmeninde mutluluğunu yaşıyoruz. Lapseki Çanakkale bölgesinde yetişen tüm ürünler inanın toprak yapısından ekolojik faktörlerden neyi ne şekilde yapması gerektiğini bilen bilinçli üreticilerimiz sayesinde en kaliteli zirveye ulaşıyor diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Coşkun Balcı