Kurban Bayramı’nda kentin bir çok noktasında çıkan yangınlarla adeta ciğerleri yanan Çanakkale için valilik kritik bir uyarı yaptı. Gelibolu Yarımadası başta olmak üzere Bayramiç, Ezine, Ayvacık ilçelerinde yangınlar meydana geldi. Alevler hem orman sahalarına hem de tarım alanlarına zararlar verdi. Bazı ev ve ahılllar da bu yangınlarda alevlere yenildi. Çanakkale ORman Bölge Müdürlüğ ile bölgede ve çevredeki belediye itfaiye ve askeri ekiplerin de havadan ve karadan destekleriyle yangınlar kontrol altına alındı. Özellikle rüzgar alevlerin hızla ilerlemeri ve yangınların büyümesinde önemli rol oynarken, söndürme çalışmalarını da olumsuz yönde etkiledi. Önümüzdeki günler için de Çanakkale için kritik uyarılar yapılırken, vatandaşlardan bu konuda dikkatli ve duyarlı olmaları istendi. 

Çanakkale’nin motosikletli belediye başkanı (VİDEO) Çanakkale’nin motosikletli belediye başkanı (VİDEO)

Valilik internet sitesinde ‘Vatandaşlarımızın Dikkatine’ başlığı altına yer verilen açıklamada, “Meteorolojik veriler ve Orman Genel Müdürlüğünün yaptığı değerlendirmelere göre 10 gün sürecek sıcak hava şartları nedeniyle vatandaşlarımızın açık alanda ateş yakmaması, yakanları uyarması ve 112 Acil Çağrı Merkezine bilgi vermesi rica olunur” denildi.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkaslan’da yaptığı bir bilgilendirmeyle çiftçileri ve vatandaşları uyardı. Yangın riskine dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Türkaslan, “Sıcaklıklar önümüzdeki günlerde daha yüksek, nem daha düşük, yangın riski en üst seviyede. Biçerdöverlerinizde yangın söndürme tüpü olmalı, hasat alanında su tankeri bulunmalı. Hasat sonrası yol ve ormana sınır tarım arazilerinin çevresini sürerek tampon bölge oluşturulmalı. Biçim yüksekliği arazi yapısına göre ayarlanmalı, biçerdöverleri ehil ve gerekli belgeleri olan kişiler kullanmalı” açıklamasında bulundu.

Muhabir: Ersan Küçükkuru