Kültür ve Turizm Bakanlığının ‘Belgesiz iş yerleri’ ile ilgili yapılan çalışmalar doğrultusunda Çanakkale’nin Bozcaada ilçesinde; aralarında uzun yıllardır hizmet verenlerin de bulunduğu 67 tane ruhsatsız işletme olduğu, bazılarının da evraklarının eksik olduğu tespit edildi.

Bozcaada Belediyesi konuyla ilgili sosyal medya hesaplarından bir paylaşımda bulunarak; yapılan değerlendirme sonucunda fiilen otel projeli bu yerlerin ruhsatsız çalışması yerine ruhsat altına alınıp işletilmesi görüşü benimsendiği, Bozcaada Belediye Meclisi’nin 8 Temmuz 2024 günü olağanüstü gündem ile toplanarak, konuyla ilişkin tüm adayı kapsayan kararın oy birliği ile alındığı bildirildi.

Konuyla alakalı Bozcaada Belediyesinden yapılan detaylı açıklamada ise şu ifadelere yer aldı, “Göreve geldiğimiz günden itibaren sıkı bir disiplin ile ekip olarak çalışmaya başladık. Bu çalışmalar sırasında ertelenmiş, bekletilmiş birçok konu da önümüze geldi. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi ‘Kültür ve Turizm Bakanlığının 04.07.2024 tarihli Belgesiz iş yerleri’ ile ilgili yazısı oldu. İlgili yazıda Bozcaada’da hizmet veren, bakanlık tarafından alınması gereken belgeleri almayan işletmelerin eksiklerinin giderilmesi, bunlar yapılmadığı takdirde de kapatılması gerektiği belirtildi. İlgili yazıya ilişkin yaptığımız incelemeler sonucunda bir kısmı Bozcaada’da uzun yıllardır hizmet veren 67 tane ruhsatsız işletme olduğu, bazılarının da evraklarının eksik olduğu tespit edildi.

Çanakkale Valisi Dr. Ömer Toraman’dan Lapseki ziyareti Çanakkale Valisi Dr. Ömer Toraman’dan Lapseki ziyareti

Yaptığımız değerlendirme sonucunda grup olarak şu kararlar alındı; Bozcaada’da uzun yıllardır kentsel gelişim alanını içinde kalan konut bölgesinde yapılan konut projeli ama her odasında tuvalet duş olan birçok tesis bulunmaktadır. Bunlardan bazıları zaman için de ruhsat almış, bazıları da ruhsatsız olarak faaliyetini devam ettirmiştir. Farkın net bir sebebi yoktur.

Konut projeli bu yerler ile ilgili bir karar verilmesi bir zorunluluk halini almıştır. Yaptığımız hiçbir çalışma kişilere özel değildir. Adada yıllardır hizmet veren, konut alanında yapılan, fiilen otel projeli bu yerlerin ruhsatsız çalışması yerine ruhsat altına alınıp işletilmesi görüşü benimsenmiş olup, bu durumda olan tüm tesislere ruhsat verilmesi görüşü kabul edilmiştir. Bunun sonuncunda yapılan detaylı çalışma ile Bozcaada Belediye Meclisi 8 Temmuz 2024 günü olağanüstü gündem ile toplanmış ve konuya ilişkin tüm adayı kapsayan kararı oy birliği ile almıştır.

Önceki belediye yönetimi döneminde 116 oda ve her odasında tuvalet ve duş içeren mimari projesi çizilen, tüm izinleri verilen, inşaatı tamamlanan ve iskanları dahil tüm belgeleri alınmış yapılar da yukarıda belirtilen durumdadır. Bu yapılar bazıları mülk sahipleri, bazıları kiracılar tarafından fiilen 2023’den beri hizmet veren, 15 ayrı parselde faaliyet gösteren 3 ayrı oteldir. 3 ayrı kişiye aittir. Her biri ruhsatsız çalışırken, temmuz ayı meclis kararından sonra ruhsatlandırılmıştır.

Oluşan fiili durumdan dolayı alınan bu karar, Bozcaada’ya yeni bir otel ya da konaklama tesisi yapılması değil var olan illegal durumunun kayıt altına alınması şeklindedir.

Bozcaada’nın korunması, planlı bir turizm yapılması en büyük hedefimizdir. Bu nedenle yönetime geldiğimiz ilk günden beri imar ve hukuk birimimiz tarafından hiç bir inşaat ruhsatı kesilmemiştir. Şöyle ki; 15 tane onaylı projeye inşaat ruhsatı verilmemiş ve yeniden incelemeye alınmıştır. 2 tane imar durumu başvurusu ret edilmiştir. 1 sondaj kazısı ret edilmiştir. 3 tane inşaat ruhsatı almak üzere olan projeler yeniden incelenmektedir. Encümene gelen her tür imar başvurusu da imar planı çalışmaları tamamlanana kadar reddedilmiştir. İmar durumu almaya mahkeme kararı ile hak kazanılan üç tane konut alanı girişimine sadece imar durum verilmiş ancak inşaat ruhsatı verilmemiştir. Yönetimde olduğumuz süre boyunca tüm çalışmalarımız hakkaniyet çerçevesi içinde  yapılacaktır. Kişiye özel uygulamalar yapılmayacaktır. Planlı ve düzenli bir imar planı çıkana kadar hiçbir imari yapılaşmaya izin vermiyoruz. 2024 sezonunun sonlarına geldiğimiz bu dönemde yakın zamanda yapacağımız halk toplantıları ile gerekli bilgileri ve gelişmeleri de sizlerle paylaşacağız. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Kaynak: Haber Merkezi