Rotary Kulübü öncülüğünde ve Çanakkale’nin yerel turizm firması Wilusa Turizm'in katkılarıyla organize edilen bu tarihi etkinlik, büyük bir heyecanla bekleniyor. Çanakkale Boğazı’nın mavi sularında gerçekleşecek olan bu yarışma, dünyanın en eski yüzme yarışlarından biri olarak kabul ediliyor. İlk kez 1810 yılında İngiliz edebiyatçı Lord Byron'un boğazı yüzerek geçmesiyle tarihe geçen bu yarış, bu yıl da binlerce katılımcıyla gerçekleşecek. Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışları, mitolojik bir aşk hikayesi olan Hero ve Leandros’un hikayesinden esinlenerek gerçekleştiriliyor. Leandros, aşkı Hero’ya ulaşabilmek için her gece boğazı yüzerek geçer. Bu destansı aşk hikayesi, yüzlerce yıldır dilden dile aktarılmakta ve bu yarışmaya da ilham kaynağı olmaktadır. Tarihi kökleriyle dikkat çeken yarışma, sadece bir spor etkinliği olmanın ötesinde, katılımcılara tarihi ve mitolojik bir deneyim yaşatıyor.
Yoğun Katılım Bekleniyor
Bu yılki Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışlarına olan ilgi her zamankinden daha büyük. Rotary Kulübü tarafından yapılan açıklamada, yarışmanın başlangıcından bu yana 18 milyondan fazla yüzücünün yarışmaya katıldığı belirtildi. 37. kez düzenlenecek olan bu yarışta, ilk kez katılımcı sayısı bini aştı. Çanakkale’nin bu anlamlı etkinliğinde yer almak isteyen yüzücüler, son kayıt tarihine kadar başvurularını yapmaya devam ediyor. 30 Ağustos’ta gerçekleştirilecek yarışmalar öncesinde bir basın toplantısı düzenlenerek yarışmalar hakkında bilgiler verildi. Akol otelde gerçekleştirilen toplantıda Rotary Kulübü Döönem Başkanı Dr. Ali Güven Serçe, Wilusa Turizm Yöneticisi Ahmet Çelik, yüzme yarışı teknik heyeti ve basın mensupları yer aldı. Bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren Rotary Kulübü Dönem Başkanı Dr. Ali Güven Serçe “Bu sene 37.’sini yapmaya hazırlandığımız Çanakkale Boğazını Yüzerek Geçme Yarışmasına start vermiş durumdayız. 36 yıldır kesintisiz yapılan Türkiye’nin en eski yüzme yarışması aslında. Türkiye’nin en eski yüzme yarışması olması ve 36 yıldır kesintisiz yapılması bizim içiin çok kıymetli. Bunun yanı sıra manevi olarak ve 30 Ağustos’ta olması ayrıca çok önemli. Zafer bayramında böyle bir organizasyonu düzenlemek ayrıca gurur veriyor bizlere. Bu yarışmanın sağlıklı sonuçlanması için güzel bir özveri ile çalışılıyor” dedi. Yarışmaya bu yıl ki katılım ile ilgili de bilgiler veren Rotary Dönem Başkanı Ali Güven Serçe “Bu yarışmanın katılımının yüksek olmasını sağlamak amacı ile elimizden geleni yapıyoruz. Şu anda Şu anda bin 244 kayıtlı yüzücümüz var. 250 tanesi yabancı uyruklu ve geri kalan 994 da yerli yüzücümüz şu ana kadar başvuru yaptılar. Bu sporcuların hepsi ile yakından ilgileniyoruz, konaklamasındna yüzme yarışmalarına kadar her şeyleri ile ilgileniyoruz. Bu yarışma Çanakkale’miz için tanıtım imkanı da sağlıyor. Bu nedenden dolayı gönüllü herkesin bize destek vermesini bekliyoruz” dedi.
‘’Çanakkale Esnafına Daha Ekonomik Fayda Sağlamak’’
Wilusa Turizm Yöneticisi Ahmet Çelik ise yaptığı açıklamada, Yarışmanın Çanakkale için arz ettiği öneme değinerek “Bizim yüzme yarışımızdan sonra olacak olan Troya Kültür Yolu Festivali, ve öncesinde olan Troia Festivali ile birlikte yarışmamız, şehrimizin tanıtımı ile alakalı çok ciddi yatırımlar bunlar. Bu tr organizasyonlar aslında Turizmcilerin değil, bütün sektörlerle birlikte ne kadar entelektüel ve ileri bir seviyede olduğunu gösteren faaliyetler bunlar. Çünkü bütün kamu kurum ve kuruluşların içine girdiği çok güzide bir organizasyon. Türkiye’nin de denizlerde yapılan en büyük yarışmalarından bir tanesi. Geçen Hafta İstanbul Boğazı yüzme yarışmaları gerçekleşti. Bu hafta da bizim yarışmalarımız olacak. Bizim amacımız daha fazla yerli ve yabancı profesyonel yüzücüyü Çanakkale’ye getirebilmek. Oteller başta olmak üzere Çanakkale esnafına daha ekonomik fayda sağlamak. Rotary kulübümüz de 36 sene önce bu işe başlamış ve bugün de çok ciddi bir seviyeye gelmiş. Bu yarışmayı her geçen yıl da daha iyi seviyeye yükseltmek için çalışacağız” dedi.
Kayıtlar 28-29 Ağustos’ta Son Bulacak
Yarışmaya katılmak isteyen sporcular için kayıt süreci devam ediyor. 28 ve 29 Ağustos tarihlerinde sona erecek olan kayıtlar, büyük bir ilgiyle karşılanıyor. Kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra, katılımcılara parkuru tanıtmak ve yüzme alanlarını göstermek amacıyla tekne turları düzenlenecek. Bu turlar, sporcuların yarış öncesinde rotayı daha iyi tanımalarına olanak sağlayacak. Yüzme yarışmaları, 30 Ağustos sabahı Eceabat’tan başlayacak. Sabah 07:00’da sporcular, feribot ile Eceabat’taki start noktasına taşınacak ve 08:30’da yarış başlayacak. Geçmiş yıllarda Çimenlik Kalesi’nde yapılan çıkış, bu yıl bazı izinlerin alınamaması nedeniyle İskele Meydanı'nda kurulacak yüzer bir iskelede gerçekleştirilecek. Çimenlik Kalesi ve Nusrat Mayın Gemisi’nin konumu nedeniyle izin alınamayan bu bölge yerine, İskele Meydanı halkın daha rahat erişim sağlayabileceği bir alan olarak seçildi.
Çıkış ve Ödül Töreni Halka Açık Olacak
Bu yılki yarışmanın bir diğer önemli yeniliği, yarışmanın halka daha açık bir şekilde gerçekleştirilecek olması. Önceki yıllarda yarışmanın başlangıç ve ödül törenleri, askeri bölge olan Çimenlik Kalesi'nde yapılmaktaydı. Bu nedenle, halkın bu alanlara girişine izin verilmiyordu. Ancak bu yıl yarışmanın başlangıç ve bitiş noktaları halka açık bir alana taşındı. Böylece, vatandaşlar hem yarışmayı daha yakından takip edebilecek hem de ödül törenine katılabilecek. Yarışma sırasında güvenlik önlemleri en üst düzeyde tutulacak. Yüzücülere eşlik edecek cankurtaranlar, tekneler ve diğer deniz araçları hazır bulunacak. Ayrıca İskele Meydanı'nda kurulacak sahra hastanesi ile sağlık güvenliği de sağlanacak. Yarışmanın tüm aşamalarında sporcuların sağlığı ve güvenliği birinci öncelik olacak.