Çanakkale Boğazı'nın yüksek biyoçeşitlilik bölgeleri arasında yer alan ve nesli tehlike altındaki türlerden oluşan, sert mercan kolonileri hassas korunması gereken bölgeler ile ilgili yetkili birimleri bilgilendirme seminerleri başladı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Meslek Yüksekokulu Sualtı Teknolojileri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Özalp tarafından verilen seminerlerde, Çanakkale Boğazı'nda birçok balık ve denizel omurgasız türü için temel barınma, beslenme ve üreme noktalarını temsil eden bölgeler ile ilgili ve biyoçeşitlilik sıcak nokta alanları mercanlar, süngerler, serpulid resifleri, derin su gorgon habitatları ve diğer omurgasız temelli substrat alanlarına ilişkin bilgilendirme yapıldı. 2009 yılından bu yana yapılan sualtı araştırmalarının veri envanterleri paylaşıldı.

İlk bilgilendirme semineri, denizlerin ve canlı kaynakların korunmasında büyük destek sağlayan, ülkemizin değerli kolluk kuvvet birimlerinden ve aynı zamanda dalgıç personele sahip Çanakkale Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı'nda başlatıldı. Seminerde, Çanakkale Boğazı genel bentik tür çeşitliliği ve ekolojileri, hassas biyoçeşitlilik oluşturan sıcak nokta alanları ve deniz canlıları üzerindeki tehditler ve tahribat sebepleri ile gelecek zamanda uygulanması beklenen sınırlı bölge av yasağı statüsü, resmi koruma durumlarına ilişkin bilgilendirme yapıldı. Çanakkale Boğazı özelinde sahip olunan ve birçok canlı için barınma özelliği teşkil eden bu ender yüksek biyoçeşitlilik alanları üzerindeki avcılık faaliyetleri konularında bilgilendirmeler yapılarak, konuya ilişkin farkındalığın yükseltilmesi hedefleniyor.
Editör: Boğaz Gazetesi