Mülkiyetleri Belediyeye ait  10 adet taşınmazın satışı için Belediye Meclisinde yapılan görüşmelerde parseller arasında Cevatpaşa Mahalle Muhtarlığının da bulunduğu ortaya çıktı. Mecliste tartışmalara neden olan parsellerin satışı için encümene yetki verilmesi maddesi ise tartışmalar sonrası yapılan oylamada oy çokluğu ile kabul edildi. 

Çanakkale Belediyesi Ekim Ayı Belediye Meclisinde , taşınmazların satışı tartışmaları damga vurdu. Geçtiğimiz meclislerde olduğu gibi bu mecliste de Mülkiyetleri Belediyeye ait  10 adet taşınmazın satışı için Belediye encümenine yetki verilmesi maddesi ile ilgili Belediye Meclisi Grup Başkan Vekilleri de fikirlerini dile getirdi.  İlgili maddenin okunmasının ardından bir açıklama yapan CHP Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili  Bülent Şarlan “Bu yetki encümene veriliyor  ancak bu taşınmazların hepsinin satılacağı anlamına gelmiyor.  Bu taşınmazların bir kısmı satılabilir, içlerinden bazılarına da  Belediye bazı projeler yapabilir.  Bunu değerlendirmek için bile bu yetki gerekiyor. Bu yetkiyi onun için encümene veriyoruz.  Burada 10 taşınmazın da satılacağı algısı oluşmasın” dedi. 

“Adeta miras yedi hayırsız evlat gibi  mal satıyoruz”
İYİ Parti Belediye meclisi Grup Başkan Vekili Emirhan Şahbaz ise yaptığı değerlendirmede, önceki dönem Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın taşınmazlara karşı tutumunu hatırlatarak “Daha öncesinde Belediyeye, dolayısı ile vatandaşlara ait olan taşınmazların satılması ya da  kat karşılığı verilmesi, yine vatandaşın seçtiği bu mecliste karara bağlanması gerektiğini söylemiştik.  Ancak yine görüyoruz ki bu yetkiyi yine encümene vermek istiyorsunuz. Biz buna karşıyız. Satılmak istenen taşınmazların da hangi amaçla satıldığına ilişkin de kamuoyuna ve meclise bilgi verilmiyor.  Geçmiş dönem Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından bu kadar taşınmaz satışı yapılmamıştı. Sayın Gökhan, taşınmazların satışına karşı olduğunu ve kat karşılığı yapılmasını, Belediyeye mülk kazandırılmasını daha doğru buluyordu.  Bu nedenle Sayın Gökhan’ın dönemi, taşınmazların daha çok kat karşılığı verildiği bir dönemdi.  Belediye yine de borçsuz bir devamlılığını sağlayabiliyordu.  Peki neden bu dönemde her meclis taşınmaz satışı gündeme geliyor? Adeta miras yedi hayırsız evlat gibi  mal satıyoruz. Yoksa bu belediye battı mı? Bunu merak ediyoruz.  Geçmişten gelen bir borç mu var, yoksa sadece mal satarak mı Belediye’yi idare edeceğiz.  Şunu anlıyoruz ki Belediye’ye gelir getirecek her hangi bir projeniz yok. Bu durumu da Kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” dedi.  

“Taşınmazlar arasında Cevatpaşa Mahalle Muhtarlığı da var” 
İYİ Parti Grup Başkanvekili Şahbaz’ın konuşmasının ardındna yeniden söz alan CHP Grup Başkan Vekili Bülent Şarlan “Bugüne kadar satılan taşınmazların büyük bir kısmı, kat karşılığı verilen dairelerden kaynaklanıyor. Bu daireleri satışa çıkartıyoruz fakat satamıyoruz.  Bugüne kadar sadece bir arsa satışı oldu. Diğerlerini satmak için katılımcı dahi olmadı. Ülkedeki ekonomik sıkındı Müteahhitlerin kat karşılığı alımını zorlaştırıyor. Alım da olmadığı için bu noktada satışın daha doğru olacağı kanaati oluştuğu için satış talebinde bulunuyoruz. Dedi.

Tarımsal kalkınma ve yerel üretimle ilgili inceleme Tarımsal kalkınma ve yerel üretimle ilgili inceleme

Şarlanın sözlerine cevap veren ve taşınmazların arasında Cevatpaşa Mahalle Muhtarlığının da bulunduğunu hatırlatan İYİ Parti Belediye Meclis Grup Başkan Vekili Emirhan Şahbaz “Satılmayan bir ortamda sürekli satış kararı alıyoruz. Bu dönemde demek ki taşınmazlar satılmıyor ama biz ısrarla yeni taşınmazları satışa çıkarıyoruz. Bu da demek oluyor ki bunu ucuza satmaya çalışıyoruz. Grup Başkan Vekili ihaleye katılım olmadığını söyledi. İlk satışta dedik ki2bu satışları billboardlara ve gerekirse online duyuralım , katılımcı sayısı artsın’ dedik.  Sayın başkan öğrencileri karşıladık diye bütün billboardlara koydu ama bu ihaleleri iki tane bilboarda ya gördük ya da göremedik.   Burada satmak istiyoruz katılımcı olmuyor. Satamadık diye yeni taşınmazları satışa çıkarıyoruz. Encümenin elinde zaten artık parsellerin tamamını birden verdik. Bugün ek gündemle birlikte 41 tane taşınmaz vereceğiz. Az önce Hava alan dolayısı ile havam sahasında  diyorsunuz. Fakat  bir tanesi Cevatpaşa Muhtarlığının bulunduğu yer” dedi. 

Şehit Cenazesine katılması dolayısı ile meclise gelmeyen Belediye Başkanı Muharrem Erkek’in yerine Meclise başkanlık yapan  Fatma Kaynaş, Cevatpaşa Mahalle Muhtarlığı illa satacakları anlamı taşımadığını belirterek “Bugün çıkan 10 tane taşınmazların  7 tanesi zaten Tekzen bölgesinde havaalanı   olması nedeniyle kat karşılığı verilebilecek bir alan değil. Cevat Paşa Mahallesi muhtarlığının olduğu bölgeye İlla satış olacak diye bir şey yok. Belediyenin onu değerlendirebilmesi için bile bu yetkinin alınması gerekiyor. Artı iki tane de güzel yalıda villa  var ki  bunları belediye bir şey yapamaz. 

“Aba altından sopa mı gösteriliyor?”
AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Ergin Sezen ise muhtarlığın bulunduğu alanın da satış statüsüne sokulmasına anlam veremediklerini dile getirerek “Toplam 10 tane taşınmaz var burada. Cevatpaşa Mahalle Muhtarlığının bulunduğu yer de bunların içerisinde. Yanında da çocuk parkı var ve yeşil alan gibi bırakılmış.  Cevatpaşa Mahalle Muhtarlığına ne yapılacağını bilmiyoruz. Yoksa bu aba altından sopa göstermek mi?  Yani  bu yetkiyi encümene bırakmak ‘Bak ben istersem bu şekilde davranırım’ demek mi isteniyor? Ki biz bunları düşünmek bile istemiyoruz.  Bu tip, para ile  daha sonra alamayacağımız bu alanları  bu şekilde satılmasına katılmıyoruz” dedi. 

Tartışmaların ardından oylamaya geçildi. Yapılan oylama sonucunda AK Parti ve İYİ Parti Belediye Meclisi üyelerinin ret oylarına karşılık, Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyelerinin evet oyları ile oy birliği ile taşınmazların satış yetkisi encümene verildi. 

Muhabir: Cuma Deren