10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü sebebiyle Çanakkale Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Ahmet Mandacı tarafından basın açıklaması yapıldı. Baro idari binada yapılan açıklamaya Yönetim Kurulu Üyeleri ve komisyon üyesi avukatlar da katıldı.

Çanakkale’de gıda denetimleri aralıksız devam ediyor Çanakkale’de gıda denetimleri aralıksız devam ediyor

Baro İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Ahmet Mandacı  yaptığı basın açıklamasında  “İnsan hakları, tüm insanların sadece insan olmakla sahip olduğu temel hak ve özgürlükler olup; ırk, ulus, etnik köken, dış görünüş, din, dil, ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm insanların yararlanabileceği haklardır. Günümüzde demokrasinin gelişmesine paralel olarak çeşitlilik arz eden dinamik bir yapıya sahiptir. İnsan hakları, bireyi ön plana alarak hem dikey etki bağlamında devletin olası ihlallerine karşı, hem de yatay etkinin sonucu olarak diğer bireylere karşı kişinin hakkını koruma gayesi içerisindedir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 10 Aralık 1948 tarihinde, insanlık ailesinin her bir ferdinin insan onurunun korunmasının, eşitliğin ve temel hak ve hürriyetlerin tesisinin dünyadaki özgürlüğün, adaletin ve barışın esas güvencesini teşkil etmesinden hareketle,  İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni kabul etmiştir. Bu kapsamda, insan hakları hareketlerinin temel belgesi niteliğini haiz Beyanname’nin kabul ediliş tarihi olan 10 Aralık günü her yıl ‘İnsan Hakları Günü’ olarak kutlanmaktadır. Çanakkale Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak her bireyin insan hakları gününü kutluyoruz.

Ülkemiz özgür olmayan ülkeler kategorisinde

Tüm vatandaşlarımızın insan hakları gününü kutlasak da ülkemiz açısından kutlanamayacak veriler elde edildiği açıktır. Tartışmasız bir şekilde Türkiye’nin insan hakları karnesi zayıflarla doludur.  Bazı uluslararası insan hakları kuruluşlarına göre ülkemiz  ‘özgür olmayan ülkeler’ kategorisine dahi düşmüştür. İnsan Hakları İzleme Örgütüne göre de yürütme tarafından yargıya müdahale edilmesinin yerleşik bir sorun haline geldiği belirtilmiştir. The World Justice Project tarafından hazırlanan hukukun üstünlüğü endeksi raporuna göre de Türkiye 140 ülke arasından 116. Sırada bulunmaktadır. Rekor kırdığımız bir başlık var ki bu hususu üzülerek belirtmek zorundayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi dava başvurularında ülkemiz ilk sıradadır. Özellikle Adil yargılanma hakkı, ifade hürriyeti, kamu görevlilerini ve kolluğun  etkin bir şekilde soruşturulması, özgürlük ve güvenlik hakkı , düşünce özgürlüğü , kanunsuz ceza olmaz prensibi , toplantı ve gösteri hakkı ve ayrımcılık yasağı başlıklarında her geçen gün sayısı binlerle ifade edilen hak ihlallerine tanık oluyoruz.  Mevzuatımızda tüm bu başlıklar ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir ancak adeta bir misafir yemek takımı gibi vitrinde durmaktadır. Avrupadan veya dünyanın çeşitli ülkelerinden kuvvetli  misafirler geldiğinde vitrinden masaya inmektedir.  Ülkemizde çözülemeyen kronik hukuki sorunlar bulunmaktadır. Oysa çözüm basittir; evrensel hukuk kuralları düzleminde insan haklarını ihlal etmeden yasaları uygulamaktır . Üzülerek belirtiyoruz ki hala ülkemizde Anayasa Mahkemesinin ve Avrupa İnsan Hakları mahkemesinin kararlarını uygulamayan ,görmezden gelen yargıçlar ve kamu görevlileri mevcuttur. Bahsedilen kararlar herhangi bir kişinin veya kurumun ‘hoşuna gidip gitmediğine’  bakılmaksızın uygulanmalıdır.

"Çanakkale’de hak ihlalleri"

Çanakkale özeline gelecek olursak , ilimiz sınırları içerisinde baromuza ve meslektaşlarımıza ulaşan en önemli hak ihlalleri şunlardır ;  Çanakkale E Tipi  Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda kapasitesinin çok üzerinde tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. Sayıları sürekli değişse de güncel olarak ortalama 1600 kişi kapalı cezaevindedir. Yaklaşık 500 tutuklu ve hükümlü yerde yatmaktadır . Personel yeterli gelmemekte ve çok yoğun çalışmaktadır. Avukat görüş kabinleri yetersiz olup avukatlar ve tutuklu, hükümlüler saatlerce beklemektedir. Koğuşlara verilen sıcak su yetersizdir. Sayısı artan koğuşlarda  bir mahkum haftada sadece 3-4 dakika sıcak suya ulaşabilmektedir.  

İlimiz Ayvacık İlçesinde bulunan Geri Gönderme Merkezinin geçici olarak kapalı olması sebebiyle şu aşamada  Göçmen Ön Kabul ve Sevk Merkezi (GÖKSEM) hizmet vermektedir. Göksem’in bina ve teknik anlamda birçok eksiği olduğu açıktır. Yeterli personel yoktur . Avukat görüşlerinde sorunlar yaşanmakta hatta bazen hiç görüş yapılamamaktadır . Düzensiz göçmenler ve kurum personeli hijyen koşullarının yetersiz olduğu bir ortamda kalmaktadır.  

İlimiz genelinde görev yapan kolluğun bir kısım soruşturma dosyalarında CMK hükümlerine aykırı hareket ettiği görülmektedir. (Sayılacak ihlaller genel nitelikte olmayıp kurumuza veya meslektaşlarımıza ulaşan bilgiler ışığında yeterli bilgi alınarak paylaşılmaktadır ancak iddiadan ibaret olup doğruluğu yargı kararıyla ispatlanmamıştır) Ev, işyeri ve araç aramalarının usule göre yapılmadığı, savcılık makamına geç bilgi verildiği hatta bazı soruşturma dosyalarında hukuki yetersizlikten kaynaklı yanlış bilgi verildiği ,  KADES uygulamasından çağrılan kolluğun olay yerine geç intikal ettiği , mülakat adı altında usule aykırı ifade işleminin yapıldığı , tanıkların yönlendirilerek şüpheliler aleyhine ifade alınmaya çalışıldığı , gözaltına alma esnasında darp edilen bazı şüpheliler olduğu gibi hususlarda gözlenen bazı hak ihlalleri yaşanmaktadır. Çözüm önerisi olarak baromuzca veya komisyonumuzca kolluğa gerekli hukuki eğitimin verilebileceğini bildiririz. İlimiz geneli yapılan bir kısım soruşturma ve yargılama esnasında ; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ilke edindiği bazı karinelerin ve içtihatların dikkate alınmadığı , Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu hak ihlali kararlarımın yargıç ve savcılarca takip edilmediği , dikkate alınmadığı, gerekçeli kararların geç yazıldığı ve anlaşılabilir bir gerekçenin yazılamadığı, matbu gerekçelerle tutukluluk halinin devamına ilişkin kararlar verildiği , Yargıtay içtihatlarının özgürlükçü değil güvenlikçi bir anlayışla yorumlandığı , yargıla hedef süreye uyulmadığı gibi hususlarda baromuza ve komisyonumuza ulaşan hak ihlalleri olduğunu bildiririz. ( Bahsedilen hususlar tüm soruşturma veya yargılamaları kapsamamakta, tarafımıza ulaşan iddialar arasında yeterli incelemelerden geçen iddiaları içermektedir )

İlimiz genelinde Baromuza veya komisyonumuza 2024 yılında ulaşan, yaşam hakkı ve işkence yasağı başlıklarında ihlal olarak nitelendirilebilecek herhangi bir olay bulunmamaktadır. ( Kötü muamele yasağı konusu saklıdır ) Yukarıda anılan başlıklar kurumumuzca tespit edilen başlıklardır. Hak ihlallerinin tespit edilebilmesi ve komisyonumuzun müdahil olabilmesi adına baromuza bilgi verilmesi hususunda tüm meslektaşlarımıza ve vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Cuma Deren