Namı Çanakkale sınırlarını aşmış Biga’ya özgü bir lezzet olan Kuruoba Kavununun tam mevsimi. Özellikle dondurma ile servis edildiğinde tadından yenmiyor.

Bereketli topraklarında bir çok  meyve yetiştiren Biga’nın namı Çanakkale’yi aşan ve özellikle İstanbul’da çokça tercih edilen bir başka meyvesi de yörede Kuruoba Kavunu olarak bilinen  sarı kavun.  Ağustos sonlarında tezgahlarda yerini alan, organik yetiştirilmesi nedeni ile kokusu ve aroması ile kendine hayran bırakan Kuruoba Kavununun tam mevsimi. Biga İlçesinde özellikle dondurma ile servis edilmesi lezzetine ayrı bir lezzet katıyor.

İstilacı tür görüldü (TIKLA İZLE) İstilacı tür görüldü (TIKLA İZLE)

Yerel lezzetleri tanıtarak, Çanakkale’nin gastronomisine katkı sunan  Çanakkale Gastronomi Derneği Başkanı Kubilay Özben, bu dönem tam mevsimi olan Biga Kavunu kahhında da bir paylaşım yaparak bilgiler verdi. Özben, Çanakkale’nin eşsiz lezzeti ile ilgili yaptığı paylaşımda “Şimdi Biga Kavunu zamanı. Biga Kavunu olarak adlandırılan ancak yörede Koruoba Köyü Kavunu olarak bilinen kavun, İstanbul’da en fazla tercih edilen kavunların başında geliyor.  Biga kavunu doğal  olarak yetişiyor. Cinsi,  dilimli beyaz Biga kavunudur. Biga kavunu,  aroması ve kokusu ile ön plana çıkıyor. İç meyvesi hoş bir yavru ağzı renginde. Biga kavunu Ağustos ayı  sonu gibi tezgahlarda yerini alıyor.. Kelek ( ham )  çıkma oranı diğer cins kavunlara göre daha az. Lezzeti, kokusu, dokusu ve yeme zevki ile oldukça beğenilen bir tür.  Son yıllarda  içerisine dondurma koyularak servis edilen Koruoba kavunu hem sunumu, hem de  tadıyla farklılık yaratıyor.  Biga’da servisi kavun ile yapan dondurmacılar bulunmakta” dedi.

6A88391D 3370 49C4 Ae22 B908Facca245

Muhabir: Cuma Deren