Prof. Dr. Doğan Perinçek, 25 Ocak’ta Çanakkale Boğazında kaydedilen küçük deprem sonrası bazı önemli detaylara dikkat çekti. Çanakkale’nin kuzeyinde ve güneyinde bulunan dört aktif fay kuşağında olacak depremlerden etkilenebileceğini söyledi.

Yeni yılın ilk günlerinden bu yana yaşanan, birçoğu Çanakkale’de de hissedilen bazı soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek ise 25 Ocak Çarşamba günü Çanakkale Boğaz’ında oluşan, aslında kimsenin hissetmediği 2,2 büyüklüğündeki depreme dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu.

“Bugün Çanakkale Boğazında olan 2.2 büyüklükte deprem beklenen, bizim için sürpriz olmayan bir deprem. Daha öncede haritalı paylaşımlarımda Çanakkale Boğazı kıyılarında ve boğazda su altında aktif faylar olduğunu belirtmiştim. Bunlar ne anlama geliyor?” diyerek, 23 Şubat 2020 tarihinde yaptığı paylaşıma tekrar yer verip hatırlattı. Boğaz suları altında belirlen faylar ile boğaz kıyılarında gözlenen fayların işaretli olduğu haritaları anımsatarak, “Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil. Gökaşan ve benim yaptığım çalışmalarda boğaz içinde ve karada Çanakkale Boğazı kıyılarını sınırlayan faylar saptanmıştır. Her iki çalışma uluslararası ve ulusal yayınlarda yer almıştır. Rahmetli Gökaşan kardeşimin bu konuda 3 yurt dışı yayını vardır” cümlelerini bir daha paylaştı.

“3 AY ÖNCE ECEABAT AÇIKLARINDA DENİZDE OLAN DEPREM ENDİŞELERİMİ ARTIRDI”

Perinçek sonrasında şöyle devam etti; “22 Nisan 2011 tarihinde Limni adası açıklarında olan 4.4 büyüklükteki deprem ve 24 Mayıs 2014 tarihinde Limni adaları açıklarında meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki deprem sonrası sayfamda depremi yaratan fayın Çanakkale boğazı yönünde kırıldığını belirtmiştim. Bunu söylerken Boğaz içindeki uykudaki faylar, acaba gelecekte aktif olabilir mi endişelerimi dile getirmiştim. Limni depremlerinden sonra ‘Boğaz içinde ve kıyılarındaki faylar deprem yaratabilir mi’ sorusu sürekli aklımı meşgul etti. 3 ay önce (kadim 2019 tarihinde) Eceabat açıklarında denizde olan 2.5 büyüklükteki deprem endişelerimi artırdı. Bunlara ek olarak Limni adası kuzeyinde M.Ö 330 yılında olan deprem ve tsunami yede dikkati çekmek isterim.

Deprem ülkesiyiz, nerde deprem olacak endişesini yaşamak yerine aklımızı başımıza toplayıp yapılarımızı güçlendirelim. Binalarımızı yapacağımız yerleri doğru seçelim. Gereken demir ve çimentoyu eksiksiz kullanalım. Bu durumda sorumuz şu; Çanakkale merkez ve ilçelerimiz depreme hazır mısınız? Hazır mıyız? Üzgünüm ama hazır değiliz. Çanakkale ili kuzeyinde güneyinde bulunan dört aktif fay kuşağında olacak depremlerden etkilenebilir. Nerede bu fay kuşakları;

1- Kuzeyde Saros Körfezinde KAF zonunun ana kolu.
2- Çanakkale Boğazı içi ve kıyılarında bulunan faylar. Hatırlayalım 1875 Güzelyalı depremi boğaz kıyısında yer alan Güzelyalı Fayı'nın kırılması ile oldu.
3- Erdek-Biga-Çan-Bayramiç-Ayvacık dolaylarından geçen faylar.
4- Edremit Körfezinde bulunan faylar.

İsterseniz geriye doğru gidip Çanakkale'mizi etkileyen yakın zaman depremlerini hatırlayalım:
2017 Gülpınar Ayvacık depremi, 2014 Gökçeada depremi, 1953 Yenice Gönen depremi, 1912 Şarköy Mürefte depremi, 1875 Güzelyalı depremi, 1737 Çan depremi.”

Haber: Ersan KÜÇÜKKURU
Editör: Boğaz Gazetesi