KOVİD-19 salgını sürecinde zor şartlarda yayın yapan gazetelere ve görev yapan gazetecilere, Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından destek çalışmaları sürüyor. Resmi ilan ve reklam alan süreli yayınların faaliyetlerini eksiksiz sürdürebilmeleri için alınan Genel Kurul kararları, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ülkemizin etkin bir şekilde mücadele ettiği Kovid-19 küresel salgını dolayısıyla, Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar ve ilgili Kurumlarının aldığı karar ve uygulamalar çerçevesinde birçok tedbir alındı.
Bu çerçevede, Basın İlan Kurumu gündelik yaşamın bir parçası olan süreli yayınların mevzuat gereği yerine getirmek zorunda olduğu fiili satış, teslim yükümlülüğü, kadro sayısı ve benzeri şartlar bakımından olumsuz etkilenmemesi ve gazetecilik faaliyetlerinin eksiksiz olarak sürdürülebilmesi için geçici bazı tedbir kararları almıştı.

GAZETELERİN MAĞDUR OLMAMASI İÇİN KRİTİK KARARLAR
Kurumun bu erken tedbirleri nedeniyle gazeteler ve meslek örgütleri başta olmak üzere sektörden olumlu geri dönüşler alınırken, görev alanındaki 58 yayın yerinden 244 gazete, Valiliklerin görev alanındaki 31 yayın yerinden 177 gazete olmak üzere toplam 89 yayın yerinden 421 gazete dönüşümlü yayın hakkından yararlandığı öğrenildi.

Ayrıca süreli yayınların da Kovid-19 salgınından asgari düzeyde etkilenmesi ve mağdur olmamaları için de Basın İlan Kurumu yeni kararlar aldı. Alınan kararlar ise şöyle açıklandı: “Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan gazetelerin kadrosunda görev yapan fikir işçiler, Türkiye İş Kurumu’nun izni ölçüsünde gazetelerin asgari kadrosunda tam ve eksiksiz olarak çalışmış kabul edilecek. Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre aranılan fiili satış adedine (baskı-bayi-abone vs.) ilişkin düşüşler için salgın mücbir sebep olarak değerlendirilecek ve anılan maddelerdeki fiili satış adedi şartları uygulanmayacak. Dönüşümlü yayınlar 30 Haziran’a kadar devam edecek, borç para taksitleri ertelenecek. Yalnız resmi reklam yayınlama hakkına sahip gazete ve dergilerden 30 Haziran’a kadar nüsha teslim şartı aranmayacak ve süreli yayınlar listesinden çıkarılmayacak. Resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı kazanabilmek için bekleme süresi içinde bulunan gazetelerin, haftanın en az iki günü yayınlanması kabul edilecek.”

GAZETECİLER DE UNUTULMADI
Öte yandan Basın İlan Kurumu’ndan borç para almış olan basın mensuplarının talepleri halinde, borç para taksitleri ertelenecek. Kararlar kapsamında gazeteci derneklerine yapılan para yardımına ilişkin Mart ayı sonuna kadar öngörülen müracaat süreleri de uzatılacak. Yerel basının ihtiyaçlarını zamanında tespit ederek destek olan, süreli yayınların da gazetecilerin de pandemiden olumsuz etkilenmemesi adına duruma hızla müdahale eden ve nefes almasını sağlayan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran başta olmak üzere Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu’na teşekkürlerini iletti.
Editör: Boğaz Gazetesi