Çanakkale Savaşları kahramanlarından ve aynı zamanda Mehmetçiğin isim babası olan Bigalı Mehmet Çavuş, düzenlenen programla anıldı.

Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşı'nda yer alan Osmanlı ordusunda görev yapan, Osmanlı ve Türk askerleri için kullanılan Mehmetçik isminin babası kahraman Bigalı Mehmet Çavuş, Biga Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen programla anıldı.

Anma programına, Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Cumhuriyet Başsavcısı Eren Öztaş, Emniyet Müdürü Emre Bolat, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Program saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Daha sonra Bigalı Mehmet Çavuş Anaokulu tarafından bayrak gösterisi ve Açı Kolejinin şiirsel ve görsel performansı sunuldu.

Programda günün anlam önemine ilişkin bir konuşma yapan Biga Açı özel Öğretim Kurs Merkezi ve açı Koleji kurucusu Ayşe Arda, "Dünyaya gözünü açar açmaz doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalan bir çocuğun ileride büyüdüğü toprakların kahramanı olacağını kim bilebilirdi. İşte Mehmet Çavuş vatan uğruna gözünü kırpmadan savaşmış adı tarihe kazınmış binlerce kahramanımızdan yalnızca biridir. Onu bu kadar tanınmış ve adını bu değerle bilinir yapan şey her bir savaşta göstermiş olduğu has mücadelesidir. Bigalı Mehmet Çavuş da tüm kahramanlarımız gibi sevdiklerini geride bırakarak düşmüştü cephe yollarına. Çanakkale savaşlarında Seddülbahir tabyasında kutsal vatanımın taşı da toprağı da diyerek tutukluk yapan tüfeğini bir kenara bırakıp düşman saldırılarına toprağının taşıyla karşılık vermiş eline geçirdiği istihdam küreği ile ve iman dolu yüreği ile amansız mücadelesini sürdürmüş. Bu çetin mücadele sonucunda başından ve göğsünden yaralanmış hastanedeki tedavisinin ardından hava değişimi için köyüne gönderilen Mehmet Çavuş izin süresini tamamlamadan arkadaşlarım cephede savaşırken ‘ben burada Yapamam diyerek cepheye dönmek istemiş ve vatan aşkını bir daha gözler önüne sermiştir. Bigalı Mehmet Çavuş vatanseverdir, Bigalı Mehmet Çavuş fedakardır, Bigalı Mehmet Çavuş cesarettir, Bigalı Mehmet Çavuş Mehmetçik’tir. Tarih boyunca görülüyor ki bu millet her zaman tek yürek olmayı, birlik olmayı bir olmayı bilmiştir. Her ne kadar zor günlerden geçiyor olsak da deprem felaketinin yaralarını yine dayanışma ruhu içerisinde tek yürek olarak en kısa zamanda saracağımıza tüm kalbimle inanıyorum. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı ve yararları acil şifalar diliyorum" diye konuştu.

Programda Biga İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce düzenlenen ilkokul, ortaokul ve liseler arası şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

Mehtap ŞAHİN
Editör: Ersan Küçükkuru