Sosyal mesafe ve maske gibi önlemlerin alındığı toplantıda, Koronavirüs salgı sonrasında ekonomik hayatta gerçekleşen olumsuz etkilerin azaltılmasına yönelik bazı kararlar alındı.
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın başkanlığında belediye meclis üyeleri iki ay sonra ilk kez toplandı. Normalleşme süreci kapsamında, gündem maddelerini konuşmak üzere düzenlenen Olağanüstü Belediye Meclisi Toplantısı’nda pandemi değerlendirilmesi yapıldı. Birçok meclis üyesinin katılım gösterdiği toplantıda Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Belediye Meclis Üyesi Birten Sarıbaş ise, yolda olması sebebi ile görüntülü konuşma ile katıldı. Toplantı öncesinde belediye meclis üyelerine maske, eldiven gibi materyallerin dağıtımı gerçekleşti. Masalarda ise el dezenfektanları hazır bulundurulurken, sandalyelerin arasındaki sosyal mesafeye dikkat edilerek yerleştirildiği gözlendi.
HAZİRAN’DAN İTİBAREN MECLİSLER YAPILACAK
Toplantı Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın gündem dışı konuşması ile başladı. Gökhan, “Koronavirüsten dolayı Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında meclislerin yapılmayacağı noktasında bir hükümetin kararı vardı. Dolayısıyla iki ay boyunca meclisi yapamadık. Haziran ayında da yapılmayacağı biliniyordu. Bizim bazı kararlarımız, uygulamalarımız var. Bunların meclisten onaylanması lazım. Temmuz ayına ertelenmemesi için olağanüstü bir meclis yapalım diye düşündük. Valiliğe müracaat ettik. Valilikte uygun gördü. Bugün olağanüstü meclisi yapıyoruz. Yeni bir gelişmeyle Haziran’dan itibaren meclislerin yapılabileceği noktasında İçişleri Bakanlığı’ndan bir karar çıktı. Haziran ayında normal meclisi yapmak durumundayız. Grup başkanvekilleriyle görüştüm. Önümüzdeki Cuma günü ayın 12’sinde normal Haziran ayı meclisini yapacağız” dedi.
“SÜRECİ KAZASIZ BELASIZ ATLATMANIN YOLLARINA ARADIK”
Gökhan, pandemi süreci ile ilgili bilgi vererek, “Salgın dolayısıyla Çanakkale’de sayın valinin başkanlığında pandemi kurulu toplantıları yapıldı. Daha sonra İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı olarak yayınlandı. Çanakkale’de bu sürecin iyi yönetildiğine inanıyorum. Gerek Vefa Grubu, Özel İdare Genel Sekterinin Başkanlığında, gerekse belediyenin çalışmaları ve bu noktada ihtiyaç sahibi insanlarımıza da malzeme desteği verildi. Sonuç itibariyle çok büyük bir sıkıntı olmadan bu süreci atlattık. Pazarlarımız yine çalıştı. Bir ara iki pazarı ‘durduralım’ dedik. Çünkü yoğunluk olabilir düşüncesiyle ama sonra o uygun görülmedi. Vatandaş da bunu istedi. Biz yine de orada tedbirleri elden bırakmadık. Maske, girişlerdeki sıklık olsun bununla ilgili çalışmalar yapıldı. Girişlerde, otobüslerde maske dağıtıyoruz. Maske üretimi de yaptık. Onları dağıttık. Aynı zamanda kamu kurumlarına dezenfeksiyon, maske dağıtımıyla ilgili destek olduk. Böyle bir süreci kazasız belasız atlatmanın yollarına aradık” diye konuştu.
“TEDBİRİMİZİ ALIRSAK, RİSKİ SIFIRA YAKIN BİR HALE GETİRİYORUZ”
“Maalesef kayıplarımız oldu, kaç adet kaybımız oldu bilmiyoruz, bu biraz sır olduğu için. Ben de bilmiyorum. Türkiye’de böyle bir uygulama var. Hangi şehirde ne kadar vefat sayısı var onu bilmiyoruz” diyen Gökhan, “Ben de bunu sorup, biriyle paylaşmak durumunda olmadım. Ama çok değil. Pandemi hastanesinde bir bloğa indirdiler. İnşallah 1-2 aya kadar tamamen Çanakkale’de sıfırlanır. Çanakkale’nin hem avantajı var, hem dezavantajı var. Avantajı şu oldu; özellikle büyükşehirlere giriş-çıkışlar yasaklandı. Bizim de her tarafımız büyükşehir. Balıkesir, İzmir, İstanbul, Bursa dolayısıyla biz burada ada gibi kaldık. Çok fazla dışarıdan insan sirkülasyonu olmadı. Ama şimdi serbest kaldı. Bu sefer de yazlıkçılar ne yapar, ne olur Allah korusun bir şey bilmiyorum. Ama bizim hep söylediğimiz bir şey var. Biz pandemiden değil, pandemi bizden korksun. Biz tedbirimizi alırsak, riski sıfıra yakın bir hale getiriyoruz. Bunu yapmak zorundayız. Bizim eğitim, kültür seviyemiz biraz yüksek olduğu için insanlar bunu anlayışla karşılıyor, bilinçli davranıyor. Başka yerlerde ki gibi düğünlerimiz, taziye etkinlerimiz çok fazla kitlesel olmadığı için bir nebze korunma durumundayız. Otobüslerde de tedbirlerimizi alıyoruz” şeklinde anlattı.
“LÜTFEN SALGIN SONA ERDİ DİYE DÜŞÜNMEYİN”
AK Parti Belediye Meclis Grup Başkanvekili Esra Yüksel ise, “Son üç aydır dünyayı saran Covid-19 pandemisi ile mücadeleye kitlenen bizler bir araya gelemedik. Neredeyse her şeyin donduğu, sadece salgın ile mücadelenin olduğu bir dönem yaşıyoruz. Daha da yaşanacak gibi duruyor. Devletimiz salgın süreci boyunca baştan itibaren tüm kurumlarıyla dünyaya örnek olacak başarılı bir süreç yürütmektedir. Tüm illerde valiliklerin koordinasyonunda, şehrin kurumlarıyla koordineli başarılı bir çalışma vardır. Şehrimiz Çanakkale bu süreci sakin geçirmiştir. Vaka sayısı ve tedavide başarı gibi konularda ağır bir tabloyla karşılaşmamızda valilik ve tüm kurumlarımızın, şehrimize yapılan sağlık yatırımlarının çok değerli sağlık ordumuzun üstün gayretlerinin ve bilinci Çanakkale halkının katkısı büyüktür. Bu süreci koordine eden valiliğimiz başta olmak üzere tüm kurumlarımıza, belediyemize, emniyet, jandarma ve sahil güvenlik personelimize, her kademede görev alan tüm sağlık ordumuza, sağlık çalışanlarımıza ve vefa sağlık destek gruplarımız da görev almış her kim olursa teşekkür ediyorum. Bundan sonra devam eden süreçte herkesin yine aynı ciddiyetle katkıyla bu süreci bertaraf etmek yolunda mücadele vereceğine inanıyorum. Pandemi süreci maalesef devam ediyor. Bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Normalleşme adına yeni kararlar alına 1 Haziran’dan itibaren oluşan üç endişeyi paylaşmak istiyorum. Lütfen salgın sona erdi diye düşünmeyin. Mücadelede verilen başarıya güvenip salgının ciddiyetini unutmayalım, tedbirleri gevşetmeyelim. Kurallara uyduğumuz ve tedbirli olduğumuz sürece güvendeyiz. Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü. Çevre hassasiyetimizi sadece bir gün değil, sürekli gündemde tutmalıyız. Pandemiyle birlikte artık çevre sağlığı, hijyen ve sağlık konuları artık önemini daha da artırmıştır. Bundan sonrasında da özellikle yerel yönetimlerin çevre sağlığı, çevre temizliği ile ilgili konularda hizmetlerinde icraatçı olması gerekecektir. Önümüzdeki olağan meclislerde gündeme getireceğimiz, şehrimizde tespitimiz de olan çevre ve temizlik konusundaki sıkıntı bölgeler başta olmak üzere belediyemizde hızlıca çözüm beklemekteyiz” diye konuştu.
“ZOR GÜNLER OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”
CHP Belediye Meclis Grup Başkanvekili Erdal Gezen ise, “Ülkemizde yüz binlerce vatandaşımız hastalandı. Tedavi sürecini yaşadı. Üzüntülerimiz oldu. Yaşamsal endişemizi ilk defa bu kadar yakın hissettik. Bu yaşamsal endişe içerisinde bulunurken, geride bıraktığımız ekonomik sıkıntıları bir nebze unuttuk. Gerçekten zor günler olduğunu görüyoruz. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamada ‘Eylül ayın ikinci dalgaya hazır olun. Önlemlerinizi alın’ mesajını da değerlendireceğimizi umuyorum. Bu süre içerisinde kentimizde, ülkemizde nefer grupları, yerel yönetimleri bu süreçte emeği geçen herkese teşekkürü bir borç bilirim. Bu süreçte yaşamlarını tehlikeye atan, bulaşı nedeniyle hayatlarını kaybeden sağlık personelimiz var. Sağlık birimlerinin en başından, en küçük birimine kadar bu süreçte yaşamlarını tehlikeye atarak bizleri korumak için mücadele eden tüm sağlık kuruluşu çalışanlarına teşekkürü bir borç biliyorum” ifadelerini kullandı.
“ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN MİNİMUM HALE GELDİĞİ BİR SÜREÇ YAŞAYACAĞIZ”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, meclis üyelerinin konuşmaların ardından 5 Haziran Dünya Çevre Günü olması sebebiyle kısa bir konuşma daha yaptı. Gökhan, şu ifadeleri kullandı: “Çevre konusunda daha hassas olmamız lazım devlette dahil. İnsanoğlu sokaktan evine çekildiğinde doğa kendini yeniden ortaya çıkartıyor. Bitkiler değişiyor, hayvanlar ortaya çıkıyor. Doğal ortamda kendisini insandan kaçırmadan gelişiyor. Bu virüsün ortaya çıkmasında çevre kirliliğinin payı var mı bilemem. Ama şunu gördük; Doğa karbon salınımından tutun, suların temizlenmesine kadar, hava kirliliğinden, gürültü kirliliğine kadar birçok konuda rahata erdi dünya. Biz zaten Çanakkale Belediyesi olarak bütün altyapı yatırımlarımız tamamladık. Katı atı depolama alanımızı yaptık, işletiyoruz. Atı su arıtma tesisimizi işletiyoruz. İkincisini Güzelyalı-Dardanos’u yaptık. Bu noktada sadece atıklarımızı bertaraf atmıyoruz, aynı zamanda da güneş enerjisi yaptık. Güneş enerjisinden elde ettiğimiz elektriği tesislerimizde kullanıyoruz. Yeni tesisimize de bir güneş enerji sistemi kurmayı planlıyoruz. Tesislerin çıktısı çamurun kurutmasını yapıyoruz solar kurutmayla. Onları da çevreye zarar vermeden muhafaza ediyoruz. Tıbbı atık tesisimiz var. Yine çöpten enerji elde etmek için firma yoğun bir çaba içerisinde. İçme su artıma tesisimizin de kaba inşaatı tamamlandı. Bu yılın sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor. Böylelikle Çanakkale’nin bu alandaki yatırımları tamamlanmış olacak. Kent içerisindeki katı atıkla ilgili firma yoğun bir çaba içerisinde. Çevre kirliliğinin minimum hale geldiği bir süreç yaşayacağız”
Konuşmaların ardından gündem maddelerine geçildi. Komisyonların kararlarının okunmasının ardından maddeler oylamaya sunularak kabul edildi. Kabul edilen maddelerde, Koronavirüs salgının ekonomik anlamda olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla Çanakkale Belediyesi tarafından işletmelerden alınacak bazı ücretlerin alınmaması veya yapılandırılmasıyla ilgili 2020 yılı ücret tarifesindeki bazı gelirler hakkında düzenleme yapıldı. Ayrıca belediyenin kiracısı olan ve faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işyerlerinin faaliyette bulunmadığı dönemlere ilişkin kira bedellerinin tahsil edilmemesine, belediyenin kiracısı olan ve faaliyetine devam eden iş yerlerinin okul ve zincir market niteliği taşıyan kiracılar hariç 19 Mart 2020 tarihinden itibaren 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gereken kira bedellerinin 3 ay ertelenmesi de kabul edildi. Katı atık ücreti alınmaması, su borcu olan vatandaşların ise hiçbir şekilde suları kesilmemesi, borcu olan vatandaşlara esneklik sağlanması da maddeler arasında yer aldı. S.S18 Nolu Şehiriçi Minibüsçüleri ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifine gelir desteği ödemesi ve Nisan, Mayıs, Haziran aylarında hat kira bedelinde düzenleme yapılmasına oybirliği ile kabul edildi.
Gizem Tuğçe BAYHAN
Editör: Boğaz Gazetesi