28.  İda Kültür Sanat Festivali, Bayramiç belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikler ile kutlandı. Festival’ de 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın coşkusu’da yaşandı. 30 Ağustos Akşam saatlerinde yapılan fener alayı ile başlayan etkinlikler, Ayna grubunun otogar alanında verdiği muhteşem konserle taçlandı. Bayramiçliler, Ayna'nın en sevilen şarkılarına hep bir ağızdan eşlik etti. Ertesi gün ise festivalin en renkli etkinliklerinden biri olan Yerel Ürünler Şenliği, kortej yürüyüşü ile başladı. Nilüfer Belediyesi Halk Oyunları Ekibi ve Bayramiç Halk Oyunları Ekibi'nin gösterileri, katılımcılara görsel bir şölen sundu. Aynı gün düzenlenen tavla turnuvası ve zeytinyağlı yaprak sarması yarışması da büyük ilgi gördü. Yarışmada Reyhan Küçükçakıroğlu birinci olurken, Serpil Aşkın ikinci, Melda Bora ise üçüncü oldu. Akşam saatlerinde ise Çanakkale Truvalılar Tiyatro Topluluğu’nun sergilediği “Tanrıçalar Yarışıyor” adlı tiyatro oyunu izleyicilerden büyük alkış aldı.

Assos Ören Yeri'nde 1500 yıllık kemikten yapılmış iğnelik bulundu Assos Ören Yeri'nde 1500 yıllık kemikten yapılmış iğnelik bulundu

Festival Etkinliklerine Katılık Yoğun Oldu

Festivalin üçüncü günü olan 1 Eylül Pazar günü ise tavla turnuvasının finalleri yapıldı. Birinciliği Yalçın Kirman elde ederken, Bahattin Tuncer ikinci, Mehmet Kayman ise üçüncü oldu. Aynı gün düzenlenen Bindallı ve Türkmen Kıyafeti Yarışması da büyük ilgi topladı. Türkmen kıyafeti dalında İlknur Kurt birinci, Burçin Aydın ikinci, Özge Gümüş ise üçüncü olurken, bindallı kategorisinde Seda Kahvecioğlu birinciliği, İlkay Düz ikinciliği, S Selen ise üçüncülüğü kazandı. Yağlı pide yarışmasında ise Nilgün Tekin birinci, Kezban Tunçer ikinci, Hanife Pekacar üçüncü oldu. Festivalin final gecesinde sahne alan Luxus grubu, birbirinden güzel şarkılarıyla katılımcılara unutulmaz bir gece yaşattı. Yerel Ürünler Şenliği kapsamında kurulan stantlar ve atölyeler, çocuk oyun sokağı, yarışmalar ve halk oyunu gösterileri iki gün boyunca devam etti. Festival boyunca Bayramiçliler, hem yerel kültürü yaşatma hem de eğlence dolu anlar yaşama fırsatı buldu. Bayramiç Belediye Başkanı Hasan Cem Atılgan, festivalin kapanış konuşmasında, “Üç günü dolu dolu bir festival programı hazırladık. Halkımızın keyifli zamanlar geçirip güzel anılar biriktirmesi için çaba harcadık. Çok da olumlu geri dönüşler aldık. Halkımızın mutluluğu bizim önceliğimizdir. Festivalimizde emeği geçen ve katılarak bizleri mutlu eden herkese teşekkürlerimizi sunarız" dedi. Bayramiç’te üç gün süren bu kültür ve sanat şöleni, bölge halkına hem Zafer Bayramı coşkusunu yaşattı hem de yerel kültürün tanıtılmasına önemli bir katkı sağladı. Festivale katılan Bayramiçliler, dolu dolu geçen bu üç günün ardından şimdiden bir sonraki festivali sabırsızlıkla beklemeye başladılar.

Muhabir: Ogün İnal