Konuyla ilgili açıklama yapan Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, şu an haritada Çanakkale’nin sadece Bayramiç Beyazı ile temsil edildiğini söyleyerek, diğer değerli ürünlerin de burada gözükmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle turist rehberlerinin ve yöresel ürün meraklıların sıklıkla takip ettiği Dünya Lezzet Haritası’na Çanakkale’den Bayramiç beyazı meyvesi eklendi. Bayramiç Ziraat Odası’nın uzun süren çabaları sonrasında ilk önce ülkede coğrafi tescil olan sonrasında ise Avrupa’ya açılan Bayramiç beyazı, sulu, ferahlatıcı ve aromatik bir lezzete sahip olmasının yanı sıra reçel veya kek için kullanılmasından kaynaklı ilgi görmeye devam ederken, Dünya Lezzet Haritası’nda yerini alması sayesinde ise Bayramiç beyazı Çanakkale’nin ismini tüm dünyaya duyurmuş oldu.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Bayramiç beyazının dünyaya açılmasına gidilen bu yolu anlatarak, “2016 yılında Bayramiç Beyazı'nın 4 çeşit fidan tescilini gerçekleştirdik ve Bayramiç Beyazı'nın Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tescili almak için de başvurumuzu yaptık. Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde ilanımız yayımlanması ile ise Bayramiç Beyazı uluslararası normlarda belgesini almış oldu. Bu konuda çok çaba sarf ediyoruz. Çanakkale’nin değerleri nelerse herkesin çabalayıp, bu ürünleri, değerleri ortaya çıkarması gerekiyor. Bayramiç ile ilgili kendi yaptığım çalışmaları ilgili kurumlara bildiriyorum. Diğer ürünlerimizin de Dünya Lezzet Haritası’nda yer alması gerek. Bu Çanakkale ve Bayramiç isminin duyulması için önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“DİĞER ÜRÜNLERİN DE KATILMASI LAZIM”
Bayramiç Beyazı'nın, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tescili alan Türkiye'nin altıncı ürünü olduğunu söyleyen Pehlivan, burada ürünün gözükmesinin önemine dikkat çekerek, “Haritada açık ve net Çanakkale’de tek Bayramiç beyazı temsil ediliyor. Bütün tur rehberlerin elinde bu haritalar var ve hangi yörede hangi ürünün olduğunu görülüyor. Bu sevindirici bir olay ama bir tek Bayramiç beyazı ile olmaz, diğer ürünlerin de katılması lazım. Bayramiç helvası, Kazdağları zeytinyağı, elması ve şu anda da Bayramiç süt kuzu ve süt oğlak eti ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Şu anda başvurumuz için İngilizce çevirilerimizi bekliyoruz ve sürecimize devam edeceğiz” dedi.

Dünya Lezzet Haritasında, Bayramiç Beyazı tanımında ise şu şekilde yazıyor: “ “Bayramiç beyazı veya beyaz nektarin, Türkiye'nin Çanakkale ilinde yetiştirilen küçük nektarin çeşididir. Kirazdan biraz daha büyük olan bu gevrek meyve, açık yeşilden pembeye değişen renklerle pürüzsüz bir kabuğa sahiptir. Bayramiç Beyazı, sulu, ferahlatıcı ve aromatik bir lezzete sahip olmasının yanında reçel veya kek için mükemmeldir.”

Sevi Gözay UĞURLU

Editör: Boğaz Gazetesi