Toplantıda, kentin çeşitli yönlerini ele alan Erkek, Çanakkale'nin festivaller şehri haline gelmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Erkek, "Çanakkale'yi festivaller şehri yapmamız lazım. Tarih, kültür, turizm kenti yapmamız lazım. Seramik festivali, caz festivali ve 61. Uluslararası Troya Festivalimiz gibi birçok festival Çanakkale'de yapılmalı. Çanakkale, kongreler şehri olmalı," dedi. Başkan Erkek, mazbatasını 9 Nisan'da aldığını belirterek, dört aylık süre zarfında yerel basın ve Çanakkale halkına teşekkür etti. Çanakkale'nin dünyanın en güzel şehri olduğunu ifade eden Erkek, şehrin geleceğini birlikte planlamanın önemine dikkat çekti. Belediye olarak halkçı belediyeciliği benimsediklerini belirten Erkek, "Anlat Çanakkale" projesi kapsamında yapılan anketlerin sonuçlarına da değindi.

‘’O eski Çanakkale'ye aslında trafiği hiç sokmamak lazım’’

Başkan Erkek, "Bu toplantılara üniversitemizden, kamu kurum kuruluşlarından, sivil toplum örgütlerinden, birliklerden, odalardan, gönüllülerden, sivil inisiyatiften toplam 700 kişi katıldı. Stratejik planımızı son derece katılımlı bir şekilde hazırlıyoruz. Bu konuda çalışmalarımız da devam ediyor. Yine seçim sürecinde taahhüt ettiğimiz eski Çanakkale'mizde Kemalpaşa Mahallemizde yayalaştırma projemiz vardı. Onu hayata geçirdik. Tabii ki ileride o eski Çanakkale dediğimiz Namık Kemal Mahallesi, Kemalpaşa Mahallesi, Fevzipaşa Mahallesi. İleride tamamen trafiğe kapatılmalı. Orada sanat sokakları olmalı, müzeler olmalı. Kültür ve sanat ağırlıklı bir bölge cephe iyileştirmelerinin devam ettiği, kentin kimliğinin tarihinin korunduğu, onun çeperinde etrafında gerekli düzenlemeleri yapıp, otopark olsun, diğer düzenlemeleri. O eski Çanakkale'ye aslında trafiği hiç sokmamak lazım. Ama bunu tabii ki adım adım yapacağız. Başladık. Eski Balıkhane sokak, Fetvane Sokak, Eski Mahkeme Sokak ve Küçük Hamam Sokakta uygulamalar başladı. Esnafımız açısından da önemli. Hemşerilerimiz açısından önemli, memnuniyet her geçen gün yükseliyor. Çünkü yayalaştırma projelerini önemsiyoruz. Ulaşımla ilgili demeyeceğim ama ilk adım, biraz duraklarımızı yeniledik, duraklarımız iyi durumda değildi. Ama ulaşımla ilgili önemli adımlar atıyoruz. KPSS desteği sözümüz vardı. Özellikle gençlere, üniversite mezunlarına. Onu gerçekleştirdik. 954 katılımcıya11 gün boyunca dersler verildi. Çok değerli, gönüllü öğretmenler tarafından. 3 Haziran'da başladı, 14 Haziran'da bitti. Çünkü KPSS gençler için belki de yaşama tutunabilecekleri tek dal. Birçok genç için ve KPSS kursları belki çok yüksek ücret ödeyemiyor. 954 katılımcıya bu konuda çok önemli uzmanlarla KPSS desteği verdik" dedi.

‘’HPV Aşısı Pahalı Bir Proje Ama Önemsiyoruz’’

HPV aşısı uygulamalarının tarihi ve süreci hakkında bilgiler veren Başkan Erkek, "Üniversitemizle bir protokol yaparak bunu hayata geçirdik. 15 -25 yaş arasında genç kızlar, kadınlar. Tabii ki sosyal yardım alan. İmkanı olanlar bunu kendi imkanıyla yapmalı. Çünkü çok pahalı bir uygulama pahalı bir proje ama biz bunu çok önemsediğimiz için. Çünkü önlenebilir bir kanser türü bu. Önlenebilir bir türse niye önlenmesin? 15-25 yaş arasında başvurular tamamlandı, bitti. 2 Eylül'de uygulamasına başlayacağız. Türkiye'de üç belediye uyguluyor bunu şu anda. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çanakkale Belediyesi. üniversite tercihlerinde genç arkadaşlarımıza, öğrencilerimize ücretsiz danışmanlık hizmeti verdik. Tam 93 üniversiteye girecek öğrenci  birebir bu konuda ciddi ücretsiz danışmanlık desteği aldı" diye konuştu. Afet ile mücadele kılavuzunu hazırladıklarını belirten Başkan Erkek, "Bunu hemşerilerimizle paylaştık. Diğer zaten projelerimiz devam ediyor. Çok detaylara girmeyeceğim. Çünkü Çanakkale Belediyesi, sosyal belediyecilik anlamında zaten çok önemli işlere uzun yıllardan beri imza atan bir belediye. Ben bu konuda hem önceki belediye başkanımız sayın Ülgür Gökhan'a hem de tüm belediye çalışanlarımıza, çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.  Altın Yıllar Yaşam Merkezimiz örneği çok önemli. Bir temel sağlık hizmetleri uluslararası sempozyumunda iyi uygulama ödülü aldık. Çok önemli bir ödüldü. Çünkü Altın Yıllarda 65 yaş ve üzeri kıdemli hemşerilerimiz çok önemli etkinlikler yapıyorlar. Kendilerini çok ciddi geliştiriyorlar birçok alanda. Evde hizmet ve bakım desteklerimiz devam ediyor.  Yine büyüklerimize, kıdemli hemşehrilerimize, tek başına yaşayan çoğunlukla ihtiyacı olan tüm hemşerilerimize bizzat evlerinde her konuda ciddi destekler sağlanıyor. Spor etkinlikleri, sosyal etkinlikler, yoga etkinlikleri bunlar zaten devam ediyor. Önemli spor faaliyetlerinde hem Çanakkale için ülkemiz için, milletimiz için toplum açısından çok önemli faaliyetleri zaten dev ekranlarda da hep birlikte de paylaşıyoruz. Şimdi kadın voleybol takımımızın yarı final maçını da yine Barış Kafe'de ve Özgürlük Kafe'de hep birlikte izleyeceğiz. Çünkü bu konuda çok talep geldi gençlerden, kadınlardan, hemşehrilerimizden. Onun için o etkinlikte de hep birlikte olsun" dedi.

‘’Daha Birçok Festival Çanakkale'de Yapılmalı’’

Açık hava sinema gecelerinin önemine değinen Başkan Erkek, "Katılım çok yüksek bu açık hava sinema gecelerinde. Çanakkale'de ben hatırlarım çocukluğumuzda, gençlik yıllarımızda. Çok fazla sayıda sinema vardı ve bunların yarısı açık hava sinemalarıydı. Zaman içerisinde ama hepsi yok oldular. Açık hava sinemalarını da devam ettireceğiz önümüzdeki süreçte. Caz gecesi yaptık. Dört gece. İlk defa Çanakkale'de. Bunu da geliştirmeyi düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçte Caz Festivali de ileride yapabiliriz. Çanakkale'yi festivaller şehri yapmamız lazım. Tarih, kültür, turizm kenti yapmamız lazım. Seramik festivali, caz festivali, işte 61. Uluslararası Troya Festivalimiz başlayacak. Daha birçok festival Çanakkale'de yapılmalı. Çanakkale, kongreler şehri olmalı. Onun dışında işte gençlik günlerimiz, çocuklara yönelik 23 Nisan Tahta At Çocuk Şenliği, Doğa ve Kuş Göç Festivali, Yerel Tohum Takas Şenliğimiz. Ona da katılım çok yüksek bir Türkiye'nin her yerinden. Yerel tohum çalışmaları da önceki dönemden başlayıp devam eden çalışmalarımız, atalık buğday olsun, diğer çalışmalar. Bu arada son dönemde ektiğimiz, biçtiğimiz buğdayımızı yangından gören çiftçilerimize ücretsiz dağıtıyoruz. Destek olmaya, dayanışma içerisinde olmaya önem veriyoruz" diye konuştu.  Park yenileme çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Başkan Erkek, "Yaz spor okullarımız devam ediyor.  Bunları zaten hem sosyal medyada hem de spor merkezlerimizde herkes yakından biliyor. Atık yönetimi konusunda bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Katıksız izmaritsiz, tertemiz bir Çanakkale'yi önümüzdeki süreçte hep birlikte yaratacağız. Geri dönüşümle ilgili ayrıştırmayla ilgili farkındalık yaratan çalışmalar yapıyoruz. Kentin birçok noktasına mobil atık getirme merkezleri koyuyoruz, farkındalığı yaratmak açısından. Çünkü pilin ayrı toplanması önemli. Plastiğin ayrı toplanması önemli. Organik çöpümüzün, yemek artıklarımızın ayrı toplanması önemli. Birçok duyarlı hemşehrimiz ben biliyorum evlerinde organik çöpü ayrı topluyor ve onu gübreye dönüştürüyor. Bu çok önemli. Bunu geliştireceğiz. Çanakkale bu konuda daha şanslı birçok yere göre. Cezalarla yaptırımlarla değil şimdi ama bilinçlendirerek, duyarlılığı arttırarak önemli çalışmalara imza atıyoruz. Birçok sahilimizde birçok gönüllüyle izmarit topluyoruz. O farkındalığı yaratmak için. Sizlerin aracılığınızla bir daha bütün kentlilere, çok değerli hemşerilerime seslenmek istiyorum. Özellikle gençlere, lütfen sahillerimize, caddelerimize, sokaklarımıza sigara izmariti atmayalım. Esnaflarımıza da seslenmek istiyorum. Onların da bu konuda duyarlı olmasını diliyorum" dedi.

‘’Geri Dönüşüm İhtiyaç’’

Atık yönetimiyle ilgili de çalışmalarını anlatan Başkan Erkek şu ifadeleri kullandı,

 "Temizlik konusu çok önemli bir konu. Birçok caddemiz, ana caddemiz, yollarımız düzenli, her gün temizleniyor ama bazen ara sokaklarda, arka sokaklarda sorunlar yaşayabiliyoruz. Bunları ben de arkadaşlarımla birlikte düzenli olarak takip ediyorum. Önümüzdeki süreçte bu konuda da önemli adımlar atacağız. Çanakkale tertemiz, pırıl pırıl bir kent olmalı. Mavi Bayrak uygularımızı biliyoruz. Cam atık kumbaralarımızı koyduk birçok yere. Bunlar yoktu ve önümüzdeki 9 Ağustos'ta başlıyoruz. Camdan geri dönüşüme de başlıyoruz. Yerimiz de hazır. Camdan geri dönüşümü de önemsiyoruz. Çünkü cam atıkları artık evlerde şişelerimizi, cam atıklarımızı ayrı toplamamız lazım. Bunları alıyor belediyemiz. Siz aradığınız zaman da alıyor. Bizim atık toplama merkezlerimize de  bırakılabilir bunlar. Özellikle içme suyu arıtma tesisimizin oradaki birinci sınıf getirme merkezini çok önemsiyorum. Burası çok bilinmiyor olabilir. Son dönemde ben de takip ediyorum. Barbaros'tan Güzelyalı'dan Esenler'den, Çanakkale'den hemşerilerimiz artık atıklarını oraya getirmeye başladı. Oraya her türlü atığınızı getirebilirsiniz. Her tür giyiminden, plastiğine, camından piline her türlü atık oraya getirilebilir. Orada ayrı ayrı depolanıyor. Bizim merkezimize götürülüyor. Bu konuda da hassasiyetimiz devam edecek"

‘’Aşılıyoruz, Kısırlaştırıyoruz’’

Kentteki can dostları durumu hakkında konuşan Başkan Erkek, "Onların altyapılarını hazırlıyoruz. Çok gündemde hayvan hakları her zaman söylediğimiz gibi biz şöyle bir inancımız var, felsefemiz var. Tüm varlıklar bu doğanın bu ekosistemin bir parçasıyız. Kentte biz, can dostlarımızla beraber yaşıyoruz. Tabii ki onları toplayacağız. Tabii ki bir sorun olduğunu da biliyoruz. Başıboş sokak köpekleri, aynı zamanda bir sorun da yaratıyor. Bunun da bilincindeyiz. Zaten sorun yaratanları topluyoruz, alıyoruz, rehabilitasyonunu yapıyoruz. Aşılıyoruz, kısırlaştırıyoruz. Ama asla onların canlarına son vermiyoruz. Böyle bir uygulamayı da doğru bulmuyoruz. Bizim can dostlarımızın yaşamına kasten son vermek gibi bir hakkımız olduğunu düşünmüyorum. Ama bu sorunu çözmek için de yeni bir projemizi de hayata geçireceğiz. Şimdi ihalesinin de hazırlıkları devam ediyor. Yeni bir rehabilitasyon ve barınma hayvan barınma merkezimizi hayata geçireceğiz. Mevcut merkezimizi de iyileştiriyoruz. Orada da çok sayıda köpeğimiz var. Sahiplendirme çalışmalarını hızlandırdık. Ama yeni projemiz de 20 dönüm bir alanda hizmet verecek. Onunla birlikte kentte bu sorunu biraz daha ciddi bir oranda azaltmış olacağız. Kırsaldan da çok getiriliyor maalesef. Hayvan bırakılıyor Çanakkale'ye. Çünkü her yerde barınma merkezi yok. Her yerde rehabilitasyon merkezi yok. Ama bu konuda arkadaşlarımız gerek kısırlaştırma ameliyatları olsun ve diğer çalışmalar olsun, aşılama olsun, çok yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Bu konuda projemiz hazır. İhaIe aşamasındayız" şeklinde konuştu. Yetmiş beş dönüm Kentpark projelerini çok önemsediklerini söyleyen Başkan Erkek, "Bunun çalışmalarını da başlattık. Saha iyileştirme çalışmaları devam ediyor. Projemizi de hazırladık. Orada spor alanlarıyla, etkinlik alanlarıyla, özellikle her yaşta çocuklar, gençler için çok önemli alanlarda çünkü yetmiş beş dönüm bizim halk bahçemiz yaklaşık 30 dönüm. Onun 2,5 katı büyüklüğünde bir parkı Çanakkale'ye kazandıracağız. Botanik bahçeleriyle bisiklet, yürüyüş yollarıyla, koşu parkurlarıyla içinde kafeleriyle çocuklar için, gençler için önemli etkinlik alanlarıyla insanların orada çok güzel vakit geçirebileceği bir park projemiz var" dedi. Diğer projelerle ilgili de çalışmalarımızı sürdürdüklerini söyleyen Başkan Erkek, "Çanakkale'de çok büyük olasılıkla Eylül sonu itibariyle çok önemli bir çalıştay yapacağız. Ulaşım üzerine. Bu konuda da çalışmalarımızı tamamladık. Değerli akademisyenlerle, kent içi ulaşım toplu taşıma konusunda uzman akademisyenlerle çalışıyoruz. Bu konudaki tüm aktörlerle paydaşlarla beraber önemli bir çalıştayı Eylül ayı içerisinde gerçekleştireceğiz ve bu çalışmanın sonucuna göre yeni ulaşım planımızı da gerçekleştirmek zorundayız. Bizim çözülemeyecek hiçbir sorunumuz yok. Ama liyakatli kadrolarla, konunun uzmanlarıyla ve planlı bir şekilde çalışarak acele etmemek gerekiyor. Onun dışında proje kitapçığımızda yer alan diğer projelerimizle ilgili de çalışmalar devam ediyor. İşte düğün salonu olsun, taziye evi olsun, bu çalışmalar da devam ediyor.  Cuma pazarı üzerinde çalışıyoruz. Sarıçay bölgesi üzerinde çalışıyoruz. Çünkü o bölge çok müstesna bir bölge. O konuda da çalışmalarımız olacak. Hemen yanımızda, hatta içinde bulunduğumuz yeri de kapsayan Türkan Saylan Sosyal Tesisleri'ndeyiz. Bu konuda da bir çalışma yapıyoruz. Burası tabii kentin en özel noktası, hem müstesna yeri" dedi.

'Çanakkale'mizin En Önemli Değeri''

Troya Festivalinin 61.'sini gerçekleştireceklerini belirten Başkan Erkek konuşmalarının devamında şunları söyledi:

 "1963 yılında başladı.  Troya çok büyük bir değer. Çok büyük bir marka. Çanakkale'mizin en önemli değerleri Gelibolu Tarihi Yarımadamız. Milli Park şu anda Tarihi Alan Başkanlığı. Troas bölgesi şuanda milli park. Keşke Kaz Dağları'nda Çanakkale tarafı da bir park olsa ama biliyorsunuz Balıkesir tarafı Milli Park. Çanakkale tarafı Milli Par değil, keşke olsa. çünkü Troas bölgesi olsun, Tarihi Yarımadamız olsun, bunlar Çanakkale'nin geleceği açısından çok önem arz ediyor. Bu yüzden Troya Festivalimizi de önemsiyoruz. Festivalimizde çok önemli etkinliklerimiz olacak. Resmi açılışımızı 10 Ağustos'ta her zaman olduğu gibi Troya Ören Yeri'nde gerçekleştireceğiz. Homeros Bilim Kültür Sanat ödülünü de yine bu senede değerli bir tarihçimize vereceğiz. İleride festivalimizi çok daha iyi noktalara getirmemiz lazım. Çok önemli kültür politikalarını geliştirmemiz lazım. Bir seramik festivali de yapmamız lazım Çanakkale'de. Yani adında çanak olan başka bir şehir var mı? Seramik şehriyiz. Üniversitemizin bu konuda önemli çalışmaları var, belediyemizin var. Çanakkale Seramik Grubu'nun Kale Grubu zaten büyük bir marka. Onun için bir seramik festivalini de üniversitemizle birlikte hayata geçirmek istiyoruz. Onda da çalışmalarımızı başlattık. Çok güzel şeyler hep birlikte yapacağız. Çanakkale gelecekte hem Türkiye'de hem dünyada örnek bir kent olmalı. Kardeşkent ilişkilerimizi de son derece önemsiyoruz. 61. Uluslararası Troya Festivalimizde buluşmak üzere diyorum. Hemşerilerimi de festival etkinliklerine bekliyorum" dedi.

Muhabir: Coşkun Balcı