Dünya hızla değişen bir yapıya bürünürken, insan nüfusunun artışı, teknolojik gelişmeler, şehirleşme ve endüstriyel faaliyetler doğayı ve ekosistemleri de büyük ölçüde etkilemektedir. Bu etkenler arasında, son zamanlarda özellikle sualtı ekosistemleri üzerinde büyük bir tehdit oluşturan "sualtı ses kirliliği" konusu da öne çıkıyor
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Halit Kusku’nun kaleme aldığı Balık Biyoakustiği kitabı, deniz ve su kaynaklarının sürdürülebilirliğine yönelik önemli bir çalışmayı gün yüzüne çıkarıyor. Kitap, sualtı ses kirliliğinin deniz ve sucul yaşam üzerindeki etkilerini ele alırken, çevre kirliliği ile birlikte sualtı ses kirliliğine dair toplumsal bilincin artırılmasını hedefliyor. Su kaynakları ve deniz ekosistemlerinin hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Kusku, kitabında, son yıllarda hızla artan deniz taşımacılığı, sanayileşme ve şehirleşmenin etkisiyle değişime uğrayan akustik ortamın sualtı ekosistemine olan etkilerini irdeliyor. Artan sualtı ses seviyesi ve bunun sucul canlıların yaşamı üzerindeki olumsuz etkilerinin takip edilmesi gerektiğini belirten Kusku, çevre yönetim planlarının bu konuya daha fazla önem vermesi gerektiğini ifade ediyor.
Kitap, geçmişten günümüze yapılan araştırma bulgularına yer verirken, denizlerimizin korunmasına yönelik yeni araştırmalara da kapı aralıyor. Kusku, sualtı ses kirliliğinin deniz ve su ekosistemine yönelik çevre yönetim planlarına dahil edilmesi için çabaların artırılması gerektiğini vurguluyor.
Balık Biyoakustiği kitabı, sualtı ekosistemlerinin sürdürülebilirliği adına önemli bir kaynak oluşturmakta ve çevre bilincini artırmaya yönelik katkılar sunmaktadır. Kitap, aynı zamanda sualtı ses kirliliği konusunda yapılacak yeni araştırmalar için bir temel teşkil etmektedir.