Son yıllarda bilim alanında da dikkatleri çeken arı ürünü propolis, son günlerde Koronavirüs salgını sonrasında en çok talep edilen ürünlerinden oldu. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile bilinen propolis, hakkında Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, bilgiler vererek, vatandaşların her gün kullanması tavsiyesinde bulundu.
‘ŞEHİR KORUMASI’ ANLAMINDA
İleri, propolis hakkında bilgi vererek, “Propolis Yunanca kökenli bir kelime. İki kelimeden oluşuyor; ‘pro’ koruma ve ‘polis’ şehir anlamlarına geliyor. ‘Şehir koruması’ anlamında kullanılan, dünden bugüne özellikle arı ürünlerinde bilinen ve yakın zamanda çok daha fazla ismi duyulan bir arı ürünü. Propolis, özelikle arılar tarafından bitki sürgünlerinin ucundan toplanan, özel bitkisel bir ürün. Arının, hastalıklara karşı ve kendi bağışıklık sistemini güçlendirmek adına, yavruları korumak adına, çatlakları ve kovan içi delikleri tıkamak için kullandığı özel bir ürün” şeklinde anlattı.
“İMMÜN SİSTEMİNİ GELİŞTİREN BİR MADDE”
“Propolis, son zamanlarda birçok bilim adamının araştırma konusu oldu” diyen Cahit İleri, “Propoliste 100’ün üzerinde etkili madde olduğu ve bunların çoğunun insan sağlığı açısından olumlu etkileri görüldü. Propolis özellikle vücudu mikroplara, mantarlara ve virüslere karşı koruyan doğal bir antibiyotik. Aynı zamanda immün sistemini geliştiren bir madde. Bunu kullananlar nezle, grip gibi mevsimsel hastalıklara yakalanmadığı gibi, vücudunda bağışıklık sistemini güçlendirmiş oluyor. Sindirim yolu rahatsızlıklarında, gastrit, ülser gibi rahatsızlıklarda etkili. Bu doğal bir ürün ama ilaç gibi tedavi edici özelliği var. Kullanan herkes tavsiye ederek propolis yayılıyor” ifadelerini kullandı.
“ALKOLDE, SUDA, ZEYTİNYAĞINDA ÇÖZÜLENİ VAR”
Propolisin kovandan alındığı haliyle kullanılamadığı bilgisini veren Başkan İleri, nasıl kullanması gerektiğine dair şu bilgileri verdi: “Çünkü vücut bunu absorbe edemiyor. Özellikle kan dolaşımına ürün giremiyor. O yüzden ekstrakt şekilde olması gerekiyor. Bunun alkolde, suda, zeytinyağında çözüleni var. Farklı şekillerde ekstraktlar oluşturuluyor ve bu ekstraktlar ile beraber vücut bu ürünü alır hale geliyor. Alkolde çözünen ekstraktı damla olarak kullanıyoruz. Hastalık vücudumuzda yoksa korunma amaçlı kullanıyorsak vücut ağırlığının her 5 kilosu için bir damla hesabı ile kullanıyoruz. 1 yaşını geçen çocuklardan tutun da 70-80 yaşına kadar kişiler kullanabiliyor. Ama hastalık anında bunu yüzde yüz arttırma şansınız var, arttırırsanız daha etkili oluyor. Koruma amaçlı olduktan sonra her vücut ağırlığının her 5 kilosu için bir damla hesabı ile kullanılabiliyor.”
EKMEK, ŞEKER, MEYVE GİBİ YİYECEKLERİN ÜZERİNE DAMLATARAK TÜKETİLEBİLİR
İleri, tüketirken yapılabilecekleri de söyleyerek, “Suya, çaya damlatarak tüketmeyi önermiyoruz çünkü suya koyduğunuz zaman bardağın çeperinde bir kısmı kalıyor ve o zaman uygun dozu alamıyorsunuz. Bu yüzden, direkt ağzınıza koyduğunuz, ekmek, şeker, meyve gibi yiyeceklerin üzerine damlatarak tüketirseniz daha faydalı oluyor. Hatta propolisi ağzınızda biraz dolaştırırsanız ve çiğnerseniz daha etkili çünkü mikrobun girdiği ilk kapı ağız. Propolisin en çok bilinen özelliği de ağız yaraları, diş etlerinde çekilme gibi ağızda çıkan problemleri çözüyor” tavsiyelerinde bulundu.
“NORMAL ANTİBİYOTİKTEN 20 KAT DAHA GÜÇLÜ”
“Televizyonda yapılan sağlık programlarında söylenen, üniversitede propolis üzerine çalışan hocaların tavsiyeleri propolisin kullanılması üzerine” tanınmaya başlandığını söyleyen İleri, “Propolis bu dünden bugüne kadar var. Son günlerde salgın nedeniyle daha çok bilinir haline geldi. Propolis normal antibiyotikten 20 kat daha güçlü ve vücutta kalıntı yapmayan bir ürün. Tadı biraz acı ama faydalı olan her şey acı oluyor. Bunun acılığına tahammül ediyoruz. Balın içine karıştırarak da kullanabiliyoruz. Önemli olan uygun dozda vücuda alınması. Daha sonra kana karışıyor. Hatta vücutta mikrop varsa oradaki problemi çözüyor” diye anlattı.
Gizem Tuğçe BAYHAN
Editör: Boğaz Gazetesi