Ayvacık Belediye Başkanlığı Gaziantep Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü ile yapılan protokol ile verimi düşmüş Antep Fıstığı ağaçlarının tekrardan verime başlaması ve Antep Fıstığı üreticilerine pratik ve teorik eğitimin verilmesi kapsamında Ayvacık’tan giden heyet Gaziantep’te çeşitli ziyaretler bulundu.
Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, geziye katılan üreticilere ve muhtarlara bir araya geldi.

Gezi hakkında açıklamalarda bulunana Başkan Şahin, “Antep Fıstığı üretimini siz üreticilerle birlikte Gaziantep’te yerinde inceledik. Katılan arkadaşlara buradan teşekkür ediyorum. Bu projeye başlamamızın sebebi 6-7 yıldır verim vermeyen Antep Fıstıklarını belediye olarak bir şekilde gündeme getirerek, verim nasıl olabilir dedik ve bunda da başarılı olduk. Enstitüsünün yaptığı sünni tozlanmadan sonra Antep Fıstıkları verim verdi. Bugün bakın Ayvacık pazarında artık fıstık satılıyor. Bu bizim belediye olarak özlediğimiz görüntüydü. Şimdi sizlere şunu demek istiyorum. Halk bizi ve muhtarlarımızı seçti. Bizleri bir yerlere getirdi. Ama otursunlar diye getirmedi. Üretelim faydalı olalım diyerek getirdi. Yıllar evvel ilçemizde yetişen bitkiler toplanır ve yurt dışına giderdi. Ben ilçemizden topladığım bu ürünlerin ticaretini yaptım ve para kazandım, bölgemde vergi rekortmeni oldum. Bakın ilçemiz doğallık yönünden o kadar zengin ki taşı toprağı altın. Burada doğru zamanda doğru hamleler yaparak başarıya ulaşmak çok önemli. Bu arada tabi ki Antep’ten gelip te bu teknolojiyi, bilimsel çalışmayı öğreten görevli arkadaşlara Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü’ne buradan şahsım ve sizlerin adına teşekkür ediyorum. Bizleri aldı bir yere taşıdı. İnanıyorum Antep Fıstığında verim arttıkça bölgemizde fıstık ağaçları artacak. Bunlara yeni bahçeler eklenecek. Belediye olarak Antep Fıstığını aşılama, budama, gübreleme gibi konularda bize yardım edebilecek, dört arkadaşı İŞKUR bünyesinden belediyemize işçi olarak aldık. İşe aldığımız bu arkadaşlar öncelikle fıstık yetişen köylerimizden. Belediye olarak hem istihdam sağladık, hem de proje süresince bu arkadaşlara Gaziantep’ten gelen yetkililer Antep Fıstığının aşılanmasından bakımına kadar bilgiler verdiler. Bu arkadaşlar öğrendikleri bu bilgileri ileriki günlerde daha geniş kitlelere yayarak bilgi aktarımında bulunacaklardır. Melengiç diye bölgemizde doğada yetişen bitki var. Bölgemizde yaşayan insanlarımız bu bitlinin ne işe yaradığını bilmeyebilir. Bakın bu bitkinin meyvesinden Melengiç kahvesi yapılıyor. Bu bitkinin kahvesi, antioksidan ve fenolik bileşenleri sayesinde cildi güzelleştirirken vücudu da yaşlanmaya karşı koruyor. Onunda rehabilitasyonunu yaparak, Ayvacık’ta doğal ortamda yetişen bu bitkinin Melengiç kahvesini üretip ülke İlçe ekonomisine girdi sağlayacağız. Bu gezinin amacı yapılan uygulamaları yerinde görmekti. Geziyi katılan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum’” dedi.

“Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile çalışmalara başladık”
Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, Ayvacık Belediyesi olarak köylüye yük olan, yıllardır ürün alınamayan bu ürün hakkında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına başvuruda bulunduklarını bakanlığın da yapılan görüşmeler ardından kendilerini Gaziantep’te bulunan Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile buluşturduğunu kaydetti. Şahin, “Geçen yıl 2017 Mart ayında belediye başkanlığı olarak Gaziantep’te bulunan Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile çalışmalara başladık. Antep’ten gelen grup ilk önce örnek pilot bahçeler oluşturdu. Bu bahçelerin budamaları, ilaçlamaları bakımları yapılarak bu yönde çalışmalara hız verildi. Bu yaptığımız çalışmaları yerinde gören ve ürün alamayan vatandaşlarımız, bu projeye katılarak, belediyemizin desteklediği bu projeye destek verdiler. Antep’ten gelen yetkililer meyve vermeyen ağaçların ürün alınamamasının sebebi olarak bakımsızlık. İkinci sebebi ise Antepfıstığı ağaçlarında erkek ve dişisi var. 20 ağaca bir erkek ağaç düşüyor. Fakat bizim yöremizde erkek ağaçları erken çiçek açtığı için dişi ağaçları tozlayamıyor. Enstitüden gelen arkadaşlar bölgeye uygun erkek kalemler Gaziantep’ten getirilerek örnek bahçelerde aşılama yaptı. Sünni tozlanma işini ise Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden gelen yetkililer unla çiçek tozunu karıştırarak sünni tozlanma işini örnek bahçelerde uyguladılar. Bu yapılan hizmetlerin neticesinde bu yıl bazı bahçelerde bilhassa örnek bahçelerde çok güzel verim elde edildi. Şimdi bunu gören ve ürün alamayan diğer vatandaşlarımız bu verimden faydalanmak üzere belediye başkanlığımıza gelerek müracaatta bulunuyorlar. Buda bizi sevindiriyor‘” diye konuştu.

Antep Fıstığı yeni gelir kapısı olacak
Ayvacık’ın tarım ve hayvancılık yönünden oldukça zengin bir ilçe olduğuna dikkat Çeken Başkan Şahin şöyle devam etti; “Proje programı dahilinde başlatmış olduğumuz 7 yıldır verim alınamayan Antep Fıstığından ürün alıp, hem ilçe ve aile ekonomilerine katkı sağlamak hem tarımsal ürün desenini zenginleştirerek ilçe ekonomisine gelir kaydetmektir. Bu ürünün Ayvacık ekonomisine katkısı yok mudur? Ben şunu söylüyorum; evet var. Bugün bakıyorum Ayvacık pazarında Antep Fıstığı satışı var. Daha evvelden Antep Fıstığından bir lira elde edemeyen köylüler, hasattın başladığı ilk gün kilosu 15 liradan pazarda alıcı buldu. İlerleyen günlerde fiyat aralığı 20 ve 25 TL’yi gürdü. Muhtarlarımızla birlikte program dahilinde Gaziantep’e ziyarette şunu yerinde gördük. Orda da yaş Antep Fıstığının yaş fiyatı ürünün kalitesine göre 20-25-30 TL olarak alıcı buluyor. İlerleyen yıllarda Antep Fıstığı zeytin ve hayvancılıktan sonra önemli gelir kaynağı olacaktır.”

Editör: Boğaz Gazetesi