Kış aylarında beklenen yağışların düşmemesiyle barajlarda istenilen su seviyelerine ulaşılamaması, kuraklık riskini de beraberinde getirdi. Durum böyle olunca Çanakkale’de belediye encümeni kararıyla tasarruf tedbirleri devreye alınarak, su kullanımında kısıtlamalar getirilmişti.

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Belediye Meclisi Temmuz ayı olağan toplantısında Atikhisar Barajı ve yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Küresel ısınmanın artık ciddi risk taşıdığını ifade eden Gökhan, bununla ilgili gerekli tedbirlerin bütün devletler tarafından alınması gerektiğine dikkat çekerek, “Bakın şu anda yüzde 48 barajımızın doluluk oranı, 26 milyon metreküp. Şu an itibariyle sulamada sadece meyve sulama ve yem bitkisi sulama, fiğ ve yonca gibi onların sulamasına müsaade ediyor. Belli günlerde, belli saat dilimlerinde. Fakat kötü bir durum var. Bizim bu kanallar çok eski. Şehrin içinden de geçiyor biliyorsunuz, beldemizin oradan falan da geçiyor eski kanaletler. Hepsi delik deşik, sular heba oluyor. Yani veriyorsunuz suyu. Tarlaya gidinceye kadar bir kısmı da oradan dışarıya gidiyor. Kullanılmayanı da denize gidiyor. Bütün bunların hepsini kapalı sistemle çevrilmesi lazım. Tabii bunların hepsi birer maliyet elbette ki ama sonuç itibariyle bu maliyete iyi kötü katlanılması gerekir diye düşünüyorum. Çünkü suyun maliyeti yok. Suyun maliyeti ölçülemez yani. Su yok işte yağmadığında, baraja gelmediğinde” ifadelerini kullandı.

ÇİLEDER DERESİYLE İLGİLİ ÇALIŞMA
İl Genel Meclisinin bir çalışma yaptığını ve bunun sevindirici olduğunu bildiren Başkan Gökhan, “Biliyorsunuz bizim Çileder Deresi var. Tam baraja giderken köprünün altından akan bir deredir. O direkt baraja uğramadan doğru Sarıçay'a geliyor ve bizim buradan denize gidiyor. Yaz aylarında kuru bir su yok ama kışın yağmur yağdığı zaman dere faaliyete geçtiğinde şarşar önümüzden akıp gidiyor. Şimdi onu yıllarca söyledik. Nihayet artık İl Özel İdaresi tedbir almaya çalışıyor. O suyun yatağını bir pompaj suretiyle baraja verip aktığı zaman hiç olmazsa boşa dereye gitmesin, baraja gitsin ve barajın doluluğuna katkı bulsun diye bir çalışma yapılıyor. Bu da önemli” dedi.

Çanakkale’de su tasarrufuna devam ettiklerini dile getiren Başkan Gökhan, “Her türlü tedbiri alıyoruz. Arıtma suyumuzun, arıtılmış suyumuzun kullanımıyla ilgili de anlaşma yapıldı bir firmayla. O gerekli izinleri alıyor, tahlilleri yapıyor. Bizim arıtmalarımızdan hem Çanakkale'deki, hem Güzelyalı'daki arıtmadan çıkan suların, sulamalarda kullanılması için bir analiz yapılması söz konusu. Bunu bakanlık istiyor. Bununla ilgili ihalemizi yaptık. Bir firmayla anlaşmamız sözleşme yapıyoruz. Bu suların sulama parkta, refüjde, nerede kullanılacağını belirliyorlar. Denize gitmeden, çaya gitmeden kullanılması söz konusu olacak” diye konuştu.

AK Parti Belediye Meclis Üyesi Sıtkı Aktuğ’un Umurbey Barajı'ndan bir hat alma Çanakkale'ye kullanma suyuyla ilgili durumla ilgili sorusuna yönelik Başkan Gökhan bilgilendirmede bulundu. Gökhan; Umurbey Barajı'ndan yani Çanakkale'nin Özbek, Karacaören, Yapıldak, Dörtyol gibi Lapseki tarafı diyelim, o tarafın sulaması o barajdan yapılacak. Şimdi o barajdan yapılacak ama onun proje ihalesi yapıldı. Şimdi projesi yapılıyor. Yapım ihalesi değil. Proje ihalesi, projelendiriliyor. Biz o zaman Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü'ne gittik Handan Hanım'la. O zaman dedik ki; tamam, güzel bizim barajımızın sulama konusu en azından yarısı halledilmiş oluyor ama hazır proje varken oradan bu tarafa doğru su gelecekken bir hatta Çanakkale'nin hemen kenarına kadar getirin onu körleyelim, ondan sonra kat kata kaldığımızda sıkıntı nasıl olsa yapılacak bu. Oraya kadar gelsin, vanasını kapatalım. Yarın herhangi bir zaman diliminde kat kata onu da kullanalım dedik. Tamam dediler ama daha henüz proje aşamasında” dedi.

Haber: Veysel Akın Salkın
Editör: Boğaz Gazetesi