Assos veya antik çağdaki adıyla Behram, antik limanı, akropoliste bulunan Athena Tapınağı, güney yamacındaki amfitiyatrosu, köy içinde kalan Hüdavendigar Camii, Murat Hüdavendigar Köprüsü, tarihi kalesi ve taş evleriyle her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Assos Ören Yeri'ni ve yaşayan Behram köyünü aynı anda gezen ziyaretçiler, modern çağdan geçmişe doğru bir yolculuğa çıkıyor. Ancak Kumda kahve Assos'a gelen yerli ve yabancı turistler, Behram köyünde bulunan bir restoran ve kafede bu benzersiz kahve deneyimiyle karşılaşıyor. Kum havuzunda alttan ısıtma sistemiyle demlenen kumda kahve, özel ilgi görüyor. Bölgeye gelen ziyaretçiler, kumda kahve içmek için yarım saatlik bir süre bekliyor ve Bu süre zarfında yavaş yavaş pişerek özel bir aroma elde eden kahve, su ve lokum eşliğinde müşterilere sunuluyor.
ACIMSI BIR TADI YOK
Kumda kahveyi diğer kahvelerden ayıran en önemli özellik, kumda pişmesi nedeniyle acımsı bir tadının olmaması. Kumun ısıyı yavaşça ilettiği ve kahvenin demlenme sürecinin uzadığı bu özel yöntem, kahvenin daha tatlı ve aromatik bir lezzete sahip olmasını sağlıyor.
‘’ÖZEL TALEPLE YAPIYORUZ’’
Assos’taki Behram köyünde restauran ve kafe işletmeciliği yapan Furkan Şenavcu, 15 yıldır kumda kahve yaptıklarını söyledi. Kumda kahve diğer ocakta pişen kahvelere göre daha yavaş piştiğini ifade eden Şenavcu, "Yarım saatte pişiyor. Kumda kahve yavaş pişmesiyle kahve ile su iyice bütünleşiyor ve acı tadı gideriliyor. Bu kahve için özel müşterilerimiz bile var. İstanbul’dan özel arayıp gelen müşterilerimiz var. Bölgeyi gelip, kumda kahveyi görüp tadını denemeden gitmeyen yerli ve yabancı turist var. Özel taleple yapıyoruz. Bu bölgede meşhur diyebileceğimiz bir ürünümüz. Damak lezzeti yüksek, kaliteli bir ürünüz. 15 yıldır kumda kahveyi müşterilerimize sunuyoruz. Herkese tavsiye ederiz” şeklinde konuştu.
Haber: Şahver Banu Çağlak
Editör: Boğaz Gazetesi