“Anız yakmak toprağın verimini düşürüyor”
Çiftçileri anız yangınları konusunda her yıl bilgilendirdiklerini belirten Doğan,"Bilindiği üzere anız, tarımsal üretim sonucunda biçilmiş olan ekinlerin toprakta kalan kök ve saplarına denir. Buğday ve mısır hasadı sonrası tarlada kalan anızın ekonomik olacağı düşüncesiyle yakılarak ortadan kaldırılıp, tarlayı ikinci ürüne yetiştirme çabası oldukça yanlış. Bu yöntem toprağın verimini düşürmekle birlikte, sürdürülebilir tarım için ciddi tehlike oluşturmaktadır. Anızları yakmak yerine hububat hasadı toprak yüzeyine yakın yapılabilir. Bu şekilde kalan sap miktarı az olacağı için çürümesi ve mikroorganizmalar tarafından parçalanması daha kolay olacaktır ve anız yakmaya gerek duyulmayacaktır" diye konuştu.
“İnsan sağlığını olumsuz etkiliyor”
Doğan,” Yangınların oluşturduğu duman, trafikte görüş mesafesini daralttığı için kazalara neden olabiliyor. İnsan sağlığını da olumsuz etkileyen anız yangınları, uzun zamandır yazılı ve görsel iletişim araçlarını ve sosyal medya mecralarını kullanarak oluşturduğumuz farkındalıkla azaldı. Tamamen bitene kadar konuyla ilgili uyarılara devam edecek” şeklinde konuştu.
Editör: Ersan Küçükkuru