Türkiye ile Yunanistan arasında son 3 yıldır yaşanan Ege Denizinde özellikle adalar çevresinde iki ülke arasındaki kıta sahanlığı ve deniz yetki alanında gerilim devam ediyor. Peki Çanakkale bu tartışmanın tam anlamıyla neresinde? Çünkü son 2 yıldır, NATO üyelerinin arasında yer alan ABD, Türkiye sınırlarına hatta Çanakkale’ye denizde birkaç mil, karada birkaç km ötesinde askeri üsleri ülkemize ve kentimize hem karadan hem denizden adeta komşu oldu. ABD, Türkiye sınırlarında en yakın alanlarda üslerinin en büyük örneklerinden olan Çanakkale'ye 8 mil olan Semadirek ve 5. 1 mil olan Midilli adalarında yer alan hareketler de akıllara ABD Türkiye’ye hatta Çanakkale’ye komşu mu oluyor sorusunu akıllara getiriyor.
ABD, Türkiye sınırına 40 km uzaklıktaki Dedeağaç Limanı’nı genişleterek, büyük askeri gemilerin yanaşabileceği üs haline getirmiş, Balkanlar’a bu üs üzerinden binlerce tank ve askeri araç sevk etmişti. ABD ile Yunanistan, Dedeağaç’ın kullanımı konusundaki anlaşmanın süresini 5 yıl daha uzatacak. Sadece Dedeağaç değil Çanakkale’ye çok 8 mil kadar yakın Semadirek ve Midilli ve Limni adalarında da ABD üsleri yapılıyor. Peki ama Kendisi de NATO üyesi olan ABD neden NATO üyesi ve stratejik ortak olarak nitelendirdiği Türkiye sınırına bu kadar yoğun bir üs yapılanmasına girdi. Yunanistan sınırı neden bu kadar askeri donatı ile güçlendiriliyor. Bu konuda, 2022 başında vefat eden Prof. Dr. Sencer İmer 3 yıl önce, "Çevremizde yaşanan tüm gelişmeler Türkiye'ye yönelik bir askeri operasyonu işaret ediyor" ifadelerini kullanmıştı.
“ASLINDA BİZE DEĞİL NATO VE MÜTTEFİKLERE MEYDAN OKUMUŞTUR”
Bu gelişmeler ve Kıta sahanlığının yanı sıra askeri uçaklarımızın radar kilidi atılmasına yönelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 30 Ağustos Büyük Zafer’in 100. Yılı Özel Programı’nda bu konuya değindi. Erdoğan, Yunanistan'ın Türk F-16'larına S-300'le radar kilidi atmasına sert tepki göstererek, "Bu düşmanca bir davranıştır. Hele bu uçak NATO görevi icra ediyorsa direkt NATO'ya yapılmış demektir. Aslında bize değil NATO ve müttefiklere meydan okumuştur" ifadelerini kullandı.
“Yunanistan dengimiz ve muhatabımız değildir” diyen Erdoğan, "ABD'nin S-300 sistemlerinin harekete geçirilmesine nasıl tepki vereceğini merak ediyoruz" demişti. Bu konuşmaların ardından tekrar gerilen Yunanistan-Türkiye ilişkileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bu adımımız F-35 uçaklarının verilmemesinden, ambargolara maruz bırakılmaya varan fiili eylemlerle karşılanmıştı. Aynı Amerika'nın S-300 sistemlerinin harekete geçirilmesine nasıl tepki vereceğini merak ediyoruz. Biz F-35 ve S-400'leri aynı sistemde kullanmazdık. Sınır tanımayan Yunanistan'ın bu pervasızlığı yapacağından kimsenin şüphesi olmasın. Mesele Rus hava sistemleri ile ABD sistemlerini bir arada kullanmak değil Türkiye'dir. Talep ettiğimiz uçakların verilmesinin bizim için tek anlamı ülkemize karşı gösterilen dostluğun işareti olmasıdır. Bundan 11 yıl önce 2023 hedeflerimizi ilan ettiğimde kendi akıllarınca bizle dalga geçenler sahip olduğumuz üretim ve ihracat gücünde öncelik koşma gayretindedir. 2053 vizyonuyla ülkemizi dünyanın en üst seviyesine çıkarmayı planlıyoruz” cümlelerini kurmuştu.
İbrahim Akın KAZANCI
Editör: Boğaz Gazetesi