Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yaptığı basın açıklamasında normalleşme süreci kapsamında Haziran ayından itibaren otellerin açılacağı duyurusunda bulundu. Sınırların açılacağı ve uçuşların yeniden başlayacağını da duyuran Bakan Ersoy, bu kapsamda hem turistler hem de oteller için alınacak tedbir ve uygulamaları da açıkladı. Bakanın açıklamalarının ardından oteller bu uygulamalar kapsamında hazırlıklarını yapmaya başladı. ‘Sağlıklı Turizm Sertifikası’ uygulamasının da başlayacağını açıklayan Ersoy, otellerin hijyen kuralları çerçevesinde alması gereken kuralları da belirtti.
Konuyu değerlendiren Çanakkale Turistik Otelciler Derneği Başkanı Armağan Aydeğer, “Koronavirüs sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığımızın açıklamış olduğu ‘Sağlıklı Turizm Sertifikası’ ve Koronavirüse karşı turizm tesislerinin faaliyetlerini devam ettirmesi ile ilgili genelge kapsamında iki ayrı durum söz konusu. Bilindiği üzere Koronavirüs ile ilgili ciddi tedbirler alınıyor. İlk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan genelge çerçevesinde, tüm konaklama ve turizm tesislerinde sosyal mesafe konusunda belirli işaretlemeler, özellikle misafir giriş alanlarında ateş ölçerler ya da termal kameralar ile gelen misafirlerin ateşlerinin ölçülmesi ve kayıt altına alınması. Misafirlerin konakladıkları günden önceki 14 gün nerede bulundukları ile ilgili yine kayıtların tutulması ve sonrasındaki süreç ile ilgili en azından bilgi alınması” ifadelerini kullandı.
OTELLERDE UYGULANACAK HİJYEN KURALLARI
Otellerde uygulanacak olan hijyen kurallarını sıralayan Aydeğer, “Özellikle otellerin genel servis alanlarında, yeme içme alanlarında sosyal mesafeyi gözetecek şekilde oturma düzenlerinin kurulması. Açık büfe uygulaması gerçekleştiren tesislerde bu durumun iki ihtimali var bence ya açık büfenin kaldırılması ya da açık büfe devam edecek ise misafirlerin doğrudan büfeye erişiminin engellenerek, büfedeki yiyeceklerin otel görevlisi olan garson veya aşçı tarafından misafire sunulması. Tabii yine bu alanlarda tüm otel personelinin eldiven ve maske takması gerekiyor. Yine otelin misafir karşılama personeli, resepsiyon personeli olmak üzere kat hizmeti veren personelde dahil olmak üzere gerekli kişisel korunma ekipmanlarını kullanıyor olması gerekiyor; maske ve eldiven. Yine otellerimizde bulunan klima gibi iklimlendirme cihazları bulaşık makinası gibi malzemelerin periyodik bakımlarının hassasiyet ile yürütülmesi özellikle klimaların filtre sistemlerinin yine periyodik olarak günlük değişimlerinin sağlanması. Hem genel alanlarda, hem de misafirlerin konakladığı odalarda, misafirin sıkça temas ettiği sert yüzeylerin iki saatte bir dezenfektanlar ile temizlenmesi. Aynı şekilde oda temizliğinde mutlaka tüm odalarda ve genel alanlarda dezenfektasyon işleminin uygulanması, özellikle bu dezenfektasyon uygulanacak yerler özellikle sıkça misafirlerin temas halinde olduğu klima kumandaları, odalarda bulunan otel telefonları, kapı kolları, asansör tuşları, ortak alanlardaki tuvaletlerin kapı kolları, genel sert yüzeylerde dezenfektasyon uygulamalarının yapılması, yine misafire verilmek üzere hazırda maske bulundurulması yine açıklanan genelgenin maddeleri içerisinde bulunuyor. Genel olarak baktığımızda bu ana çerçeveleri ile bahsettiğimiz ve mutlaka protokolleri bağlanması, tüm otellerin bunu bir yazılı hale getirmesi gereken ve otel personelinin de bu yazıya dökülen protokol ile ilgili periyodik olarak bilgilendirmesi, eğitime tabi tutulması çok çok önemli. Bu bahsettiğin ana hususlar genelge kapsamında herkes tarafından uygulanması gereken tedbirler. Süreçte tek kullanımlık malzemelerin kullanımı tercih ediliyor olacak. Tesislerde masalara önceden servis açılıyordu, artık önceden masalara servis açılmayacak” şeklinde anlattı.
“TESİSLERİNİ HAZIR ETMEYE BAŞLADILAR”
Aydeğer, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “ ‘Sağlıklı Turizm Sertifikası’ nın verilmesi olarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un açıkladığı tarih 1 Haziran tarihini işaret etmişti. Genelgenin uygulanmaya başlanacağı tarih henüz ifade edilmesi. Tabi ki tüm tesisler bu konuda bir an önce, Ramazan Bayramı sonrasında yeni normalleşme sürecine göre hızlı bir şekilde genelgelerin maddelerine uygun olacak şekilde konaklama tesislerini hazır etmeye başladılar.”
“ÇOK DAHA KATI BİR TAKİP VE KONTROL MEKANİZMASI VAR”
‘Sağlıklı Turizm Sertifikası’ hakkında görüşlerini paylaşan Armağan Aydeğer, “Bu programda ise yaklaşık 200 maddeye yakın bir kontrol listesi var. Bu listedeki şartları uygulayan tesisler, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yurtdışı tur operatörlerine Sağlıklı Turizm Sertifikasına sahip tesisler olarak ilan edilecekler. Burada şartlar tabii biraz daha ağır ve hassas. Bu sertifikaya sahip olacak tesislerde çok daha katı bir takip ve kontrol mekanizması var. Genel olarak çok özetleyerek söylediğimizde çalışanların kendi içinde hijyen temizlikleri, çalışanların kendileri arasındaki sosyal mesafe ile ilgili konular var. Servis standartları ile ilgili olarak yine sosyal mesafe, izolasyon, dezenfektasyon ve hijyen konusunda detaylandırmalar mevcut ve tabi ki misafirler ile ilgili detaylar var. Bir örnek vermek gerekirse, hem genelgede hem de ‘Sağlık Turizm Sertifikası’ uygulanması gereken maddelerinde Koronavirüs şüpheli vakasına karşı uygulanması gereken kurallar ile ilgili maddeler var. Ama örnek vermek gerekirse, sertifikasyon maddelerinde tesislerde Koronavirüs vakasına rastlanırsa misafirlerin izole edilecekleri bir yer olma zorunluluğu var. Ancak bakanlığın genelgesinde sadece 112 servisini aranarak Koronavirüs şüphelisi misafirin hastaneye sevki maddesi var. Her iki genelgede de Koronavirüs şüphesi bulunan hastanın odasının 72 saat botunca kullanılmaması, iyi havalandırılması ve dezenfekte edilmesi maddesi var” dedi.
“HAVUZLARIN KULLANILMAMASI KONUSUNDA KISITLAMA KARARI YOK”
Aydeğer, otellerde bulunan havuzların açılmasının söz konusu olduğunu söyleyerek, şu bilgileri verdi: “Otellerde bulunan açık ve kapalı havuzlar için klorlama miktarları belirlendi ve genelge ile sertifikasyon maddelerine bu bilgiler yazıldı. Açık ve kapalı havuzlar için belirleniş standartlar var. Yine havuzlarda şezlonglar arasında sosyal mesafenin korunması, yine ortak tuvalet alanlarında dezenfektasyon çalışmasının daha yoğun bir şekilde yapılıyor olması ana kurallar içerisinde yer alıyor. Havuzların kullanılmaması konusunda herhangi bir kısıtlama kararı yok. Turizm ve konaklama tesisleri de geçen sene olduğu gibi bu senede havuzlar misafirlerin kullanımına açık olacak. Konaklama tesislerinin spaları ile ilgili olarak ‘Sağlıklı Turizm Sertifikası‘ nı almayan tesisler için spaların açılması söz konusu değil. Genelge doğrultusunda otellerin spa bölümlerini açabilmeleri için ‘Sağlıklı Turizm Sertifikası’nı almış olmaları gerekiyor” bilgilerini verdi.
Gizem Tuğçe BAYHAN
Editör: Boğaz Gazetesi