AFAD tarafından ‘Assos Antik Liman’da bulunan kayaların düşmesini engelleme projesi’ Çanakkale Valiliği tarafından onaylanmasının ardından limanda bulunan tesisler boşaltılmasının ardından çalışmalar başladı. ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer konuyla ilgili açıklama yaparak, bu çalışmanın Assos’un tamamını değil sadece Antik Liman alanını kapsadığını vurguladı.

Çanakkale’nin turistik bölgelerinden biri olan Assos Antik Liman’daki yolların kenarındaki kayaların düşme tehlikesi ile insan hayatını riske atmaması kapsamında yapılacak olan çalışma için AFAD tarafından ‘afet bölgesi’ olarak ilan edildi. Valilik tarafından incelenen proje sonrasında onaylanan ‘bulunan kayaların düşmesini engelleme projesi’ geçtiğimiz hafta uygulanmaya başlandı.

Çalışmalar kapsamında ilk olarak bir iş makinesi kepçe, yamaca doğru kendisine yol açarken, ortaya çıkan küçük kaya parçalarını da kaldırmaya başladı. Kaya parçalarının tahliyesi için kamyonlar kullanırken, bölge doğal sit alanı olması sebebiyle çalışmalar Çanakkale Troya Müzesi ile Assos Kazıları Başkanlığı arkeologları gözetiminde gerçekleştiriliyor.

Yapılan çalışma kapsamında alandaki otellerin bir süre kalması üzerine ise açıklamada bulunan Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, “Assos Antik Liman bölgesinde yol kenarında var olan kayaların yaratmış olduğu risk nedeniyle belirli bir süre için bu sezon kapalı olacak. Buradaki amaç, insanlara zarar verme ihtimali olan kayaların, oluşturduğu riski ortadan kaldırmak için çalışmalar yapılacak. Maalesef bu çalışmalar riskli bir çalışma sürecini içerdiği için, Antik Liman içerisinde bulunan işletmelerin faaliyetlerine son vererek orayı boşaltmaları talep edildi. Bu bölge AFAD bölgesi kapsamına alındı çalışmalar nedeniyle. Bu sezon Assos Antik Liman bölgesindeki işletmeler, faaliyetlerini sonlandırdılar. Bu zor pandemi koşullarında buradaki işletmelerin tam sezon öncesi kapanmış olması çok üzücü bir durum ama diğer taraftan da burada oluşabilecek olağanüstü durumlarda yaşanabilecek can kayıplarının da önüne geçilmesi için bu karar olmazsa olmaz bir karardı” dedi.

“500 GÜN DEĞİL, SADECE BİR SEZONU KAPSAYACAK”
Süreçle alakalı olarak gerekli kamu temsilciler ve oradaki işletmelerle sürekli temas halinde olduklarını vurgulayan Başkan Aydeğer, “Tüm kurumlar buradaki rehabilitasyon çalışmalarının hızlanmasına büyük bir emek sarf ettiler. Buna bağlı olarak da oradaki ihale süreçlerinden tutun da gerekli ödeneğe kadar olan süreç hızlı bir şekilde sonuçlandı ki, bu kapalı olma süresinin en asgari düzeyde tutulması amacıyla ve yetkililerin de ifadesiyle söylendiği üzere 500 gün değil, sadece bir sezonu kapsayacak şekilde hummalı gayret söz konusu. Her şeyin başı insan hayatı ve oradaki tesislerin güvence altında olması” şeklinde konuştu.

KISMİ KAPANMA SADECE ANTİK LİMAN’DA
“Tüm kamuoyunun bunu çok net bir şekilde bilmesinde fayda var ki, buradaki alan sadece ve sadece Antik Liman’ı içeriyor” diyen Armağan Aydeğer, şunları söyledi: “Assos’un diğer bölgeler, başta Behramkale Ören yeri, Kadırga Sivrice gibi alanlarda herhangi bir şekilde risk olmadığı gibi herhangi bir kapanma sözü bahis değil. Sadece burada kapalı olan kısım Antik Liman’ın bulunduğu alan. Bunun bilinmesi çok önemli çünkü yanlış bir algı üreterek orada diğer alanlarla ilgili gereksiz bir polemik olmaması açısından. Buradaki AFAD durumu ile alakalı kısmi kapama dönemi sadece ve sadece Antik Liman’da bulunan işletmelerle alakalı. Biz de zaten meslektaşlarımızla diyalog içerisindeyiz. Bu sürecin en hızlı şekilde tamamlanması için sürecin takipçisiyiz. İnşallah kısa süre içerisinde önümüzdeki sezona antik liman yeniden doğarak, çok daha güzel ve güvenli olarak turizm sektörüne hizmete devam edecektir.”

Gizem Tuğçe BAYHAN
Editör: Boğaz Gazetesi